≫ 

Kako preživeti pesmu Evrovizije? Detaljni vodič ili predlog za plejlistu (ANKETA)

Ovo je tekst za sve one koji vole popularnu muziku, ali nemaju želudac za ovo u šta se pretvorio Eurosong

  • 6

Znate šta, "foliranje" i "šatroviranje" nas je dovelo do toga da gledamo nešto što je apsolutni krš i nemamo kičme da kažemo: "Šta je, bre, ovo?" Zbog nedostatka kritike kultura pa čak i ona popularna liči na bolno lošu parodiju. Zato ću ovaj tekst dati sa svog aspekta, bez namere da ikoga ubeđujem ili vređam, a vi lepo izvolite u komentarima pa dajte svoje mišljenje.

Eurosong ili pesma Evrovizije je prvo postao neslušljiv, a potom i negledljiv sadržaj uz koji ceo kontinent, pa i svet provode tri dana sarkazma i ironije. Da se ne okrećemo mnogo u istoriju prvo je to bilo takmičenje nacionalnih kultura, posle revija šlager pevača, potom Vrući rat posle Hladnog rata, usledila je dekada lepotica, a onda praktična demonstracija političke korektnosti.

Na primer, 1995. nastupila je Dana Internacional ispred Izraela, par godina ranije ona je bila muškarac i taj nastup je bio značajan za emancipaciju transrodnih osoba. Ali 2003. ruski ženski duo  t.A.T.u. izazvao je skandal kada su devojke želele da se poljube na kraju nastupa, brzo premotavamo preko slovenačkog trija "Tri sestre" i dolazimo do Končite Vurst koja ne bi pobedila da se u obzir uzima samo muzika.

Biti drugog seksualnog opredeljenja više nije bilo dovoljno da se nastup istakne i zato smo došli do situacije da je trenutno u toku rat između pobednika Eurosonga iz 2017. Salvadora Sobrala i hrvatskog predstavnika Žaka Hudeka. Hudek je naglas rekao ono što su mnogi još od Kijeva tvrdili, da je Sobral svoje zdravstveno stanje iskoristio da dođe do pobede. Ako na sve to dodamo politiku, nameštanja nacionalnih konkursa, izlazi da je takmičenje u žestokoj krizi.

Foto: Tanjug/AP

Pop muziku ne slušam zato možda i izgledam kao konzervativna osoba, ali to nije tako, nešto poslednje što je bilo po mom ukusu se pojavilo 2006. u Atini.

Ipak neki muzički eksperti kažu da je pobeda "Lordija" dovela do trijumfa Marije Šerifović. Marija je imala glas i tekst, a zvezda Srbije obasjala je nebo Evrope. I mada je Željko Joksimović sa "Lanetom" došao blizu on je nastupao u periodu kada su pobeđivale energične pevačice atraktivnog izgleda. Mr Lordi je to prekinuo u svojevrsnoj pobuni glasača koji su glasali za bizarne Fince. Sledeće godine se slušala pesma a nije se gledao nastup. Zato uživajte u nastupu jedine pobednice iz Srbije, koju niko posle toga nije mogao da nadmaši uprkos svim potegnutim vezama, kombinacijama i strategijama ovdašnjih muzičkih producenata.

Pesma Evrovizije je nekoliko puta menjala format takmičenja pa smo od jedne večeri došli na tri, a od žirija se došlo do mešanog sistema gde i publika i žiri odlučuju. Od 1998. uvedeno je telefonsko glasanje publike, a u međuvremenu je dodato SMS glasanje. Ovaj sistem je pokazao prvo da Zapadna Evropa ne ume da peva i da se finansijeri Eurosonga, takozvana velika četvorka u sastavu Velika Britanija, Francuska, Španija i Nemačka, šlepuje. Sistem je pokazao da se Srbi, Hrvati i Albanci ne mrze tokom Evrovizije ugledajući se na primirje koje su grčki polisi sklapali u antici tokom trajanja Olimpijskih igara.

Foto: Facebook/Lela Stojnov‎KUD Abrasevic Pancevo

Da se nije uveo miks sistem teško da bi pobednik mogao da se nađe zapadno od granica Nemačke. Tražeći naše Balkance počeo sam od Triglava i nisam mogao da se setim ni jedne njihove pesme osim malopre pomenuta tri lika maskirana u žene. Slovenci su se trudili da liče i zvuče kao ostatak Evrope. Jedini, po meni, koji su zaslužili da predstavljaju Sloveniju na takmičenju se nisu pojavili bez obzira na namenski naslovljenu pesmu u kojoj su upozorili stari kontinent na to šta ga čeka. Sada ispravljam nepravdu. Ladies and gentlemen number one Eurovision contestant form Slovenia- Laibach:

Posle godina ratova i posleratnih šovinističkih prepucavanja za očekivati je bilo da Srbi i Hrvati ostanu ušančeni u svojim rovovima mržnje. A onda su počele da pršte dvanaestice, dok je muzika/glazba treštala u diskotekama od Pirota do Splita, kao u ostalom što je i bilo tokom svih sukoba. Kada se na sceni pojavila žena koju je ceo Balkan primetio, a onaj muški deo i zavoleo, primetio posle intimnog snimka na jahti svi su bili spremni da joj oproste i papriku i Afriku.

Kaže se da kada si u Bosni ne pevaj, jer Bosanci bez obzira na naciju i veru umeju da puste glas, umeju da ukomponuju razne tradicije a znaju da budu duhoviti. Kada neko napravi evrovizijski hit od "Trči jelen po polju nosi papagaja, ako mi ne veruješ..." onda je on izdanak autentičnog bosanskog mentaliteta. Iako sam svojoj ćerkici pevao Lakinu: "Pokušaću da te poljubim a ti se pravi luda" pesma koja je po meni obeležila BiH je u izvedbi pevača čije pesme ne volim nikako. Taj ex-Yu pop zvuk nije moj zvuk ali Hari Mata Hari je u saradnji sa Joksimovićem objasnio šta je to pesma, iako ideja i nastup liče na "Lane" sve drugo je autentični Harijev glas.

Ako se u Bosni ne peva, u Srbiji se ne igra, a u Makedoniji se ne peva niti igra, jer su Makedonci majstori. Kako pevaju znaju poklonici Tošeta Proeskog, poslušajte ga i bez mog linka. Meni opet taj zvuk ne prija ali prijalo mi je da na sceni vidim Karolinu Gočevu kako igra. Ona je pokazala kako se igra i šta je lepota naročito u doba kada je bilo važnije poslati društvenu i političku poruku nego otpevati pesmu. Žena za koju se može reći Makedonija=Evrovizija je svakako Kaliopi, a ova njena pesma ima brutalan gitarski deo i tu je naravno njen promukli glas. Da ne bude da nemam na listi ni jednu pesmu posle 2006. evo je jedna, Grobari uživajte:

I Željko i Marija su od ove države dobili veliki pa i maksimalan broj bodova u vreme kada je publika glasala. Albanci mi nisu ostali u sećanju po nekim posebnim nastupima i pesmama, uvek su imali simpatične pevačice, ali imam utisak da su kao i Slovenci hteli da liče na tu Evropu. Uvek su pevali na engleskom, a ovo im je možda najbolje izdanje.

Uvek smo od Grka očekivali 12 bodova ali oni su to standardno razmenjivali sa Kiprom. Isto tako uvek smo znali da će njihova pesma da se vrti celo leto po diskotekama na moru, i mogli smo da uživamo i u glasu ali i u stasu grčkih izvođača. Na Sakisa Ruvasa se popalila vaskolika srpska ženskadija predvođena našom voditeljkom Evrovizije Duškom Vučinić-Lučić. Muškadiju ipak nije razočarala Helena Paparizu koja je pobedila 2005. godine, ali da ne bude kako sam seksistička svinja evo je odlična pesma za skakanje po taverni, a može i kao polifona melodija za mobilni.

Bugari su bili mlaki sve do prošle godine kada su uzeli drugo mesto. Kako mi vera zabranjuje da promovišem hipsteraj sami nađite dečka koji je predstavljao Bugare na takmičenju u Kijevu. Godine 2007. na scenu su izašli Elica i Stojan i nastupili energično u pravom balkanskom maniru i dogurali su do 5. mesta. Stojanova frizura je toliko autentična da je možda treba i zabraniti.

E sada pošto pišem ovaj tekst evo je moja favoritkinja iz Bugarske. Zašto? Pa "Na Inat" iako pesma nije nešto posebno.

Mnogi se pitaju da li Turska treba da učestvuje pošto je veći deo teritorije u Aziji, ali kako se i Australija našla u takmičenju, posle Jermenije, Azerbejdžana, Gruzije i Izraela više nikoga nije ni briga. Mislim da Turci treba da učestvuju. Kako je vreme proticalo, i dok se turska dijaspora po Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Švedskoj pitala, njihova zemlja je bila sve bolja i uspešnija. Ovu pesmu ima čak i na flešu u kolima.

I to bi bilo sve. Prešli smo ceo Balkan kao jedino područje Evrope koje ima pravo, glasonih i svih drugih mogućnosti da učestvuje i pobeđuje sve druge koji nisu imali sreću da budu rođeni pod ovim nebom. Uloga ostalih u tom balkanskom takmičenju bi bila da budu poraženi, inferiorni i smešni. Ali do sada su pažljivi čitaoci primetili da jedna zemlja nedostaje, njen najbolji predstavnik je dao najbolju ocenu Evrovizije, Evrope, sveta, finansija, kulture, ekologije, umetnosti, života, Balkana, balkanskih država i države koju je predstavljao-Crne Gore. Momke koji su dva puta pevali o tome kako je Crna Gora najbolja zemlja na svetu neću pominjati u negativnom kontekstu kao ni sa likom sa kikom, jer bih se tako našao na udaru sarkazma Ramba Amadeusa.

Ako pogledate komentare na njegovu pesmu "Euro neuro" najbolji mi je onaj koji kaže kako je pesma namerno na "tarzanskom engleskom" kako bi je razumeli svi oni kojima engleski nije maternji jezik. Rambo je heroj malih ljudi, malih naroda, autsajdera, neprilagođenih, nepomirljivih, kritičnih i ostrašćenih, pametnih i glupih. Da bi se razumeo potrebno je bilo inteligencija, bilo ona balkanska promoćurnost. Svima onima koji Eurosong mrze zbog homoseksualaca, kiča, šunda ili ga baš zbog toga vole Rambo kaže da budu "kul lajk a svimingpul" tako po Vuku napisano, jer Rambo za sebe kaže da je Svetski Mega Car a nama ostaje da se setimo pesme na nivou filozofske kategorije. A zbog toga što nisu hteli da ga puste da uvede magarca na binu evo im ga spot.

VIDEO I da ne bude da nismo pustili Balkaniku evo ih gde se zezaju sa drugim takmičarima:

(Đorđe Radivojević, djordje.radivojevic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    11. maj 2018 | 12:35

    Ne interesuje me, Eurosong festival više nije kao sto je nekad bio!!! Neću ni gledati.

  • Yakov

    11. maj 2018 | 12:45

    Okrenes kanal ili ugasis TV.. problem resen

  • C Mama

    11. maj 2018 | 14:51

    Kako god bilo ovi sto ismevaju Nemanjice i evroviziju izgleda samo mogu zadrugu da gledaju bez gadjenja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA