Dijana Budisavljević je spasila 7.500 dece iz Jasenovca, ovo su njihove priče, sećanja i slike (FOTO) (VIDEO)

"Mi smo Dijanina deca. Njeno je delo veliko do neba"

  • 3
Diana Budisavljević, Jasenovac Foto: Arhivska fotografija

Izložba "Dijanina deca", posvećena Dijani Budisavljević Obekser koja je tokom Drugog svetskog rata iz koncentracionog logara Jasenovac, spasila više od 7.500 srpske dece, otvorena je u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.

- Mene je usvojila zagrebačka porodica i kod nje sam odrasla. Dugo nisam ni znala da sam bila u logoru, nego mi je školska drugarica rekla - kaže Brigita Knežević za RTS, jedna od dece koju je Dijana spasila.

- Mi smo Dijanina deca. Njeno je delo veliko do neba - rekao je Mihailo Galić.

Izložba je prilika da oni koji znaju ko je Dijana Budisavljević dopune svoje znanje o neverovatnoj heroini koju ne treba zaboraviti.

- Vi negde njihovu priču doživljavate, proživljavate. Ovo je prilično kompleksna priča. Možda čak od svih filmova, od svih izložbi koje sam radila ovo je definitivno najkompleksnija priča zato što ona ima nekoliko nivoa. Nije to samo da je ona tu decu uspela da izvuče iz Jasenovca. Ustaše njih dalje prebacuju u Sisak, Gornju Rijeku, ona ponovo pokušava da uradi transporte, ponovo tu decu spasava - objašnjava autorka izložbe Slađana Zarić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je na otvaranju izložbe kazao da je prošlo 73 godina od završetka Drugog svetskog rata, a da smo počeli da zaboravljamo zlo koje je stvorilo Aušvic, Mathauzen i Jasenovac.

Foto: Wikimedia/novosti.rs

Vulin je rekao da je u koncentrcionom logoru u Jasenovcu ubijeno 20.000 dečaka i devojčica.

- Ubijeno je 20.000 dečaka i devojčica, uz blagoslov, u jasenovačkom zlu. Večeras govorimo o njima, o jasenovačkoj deci i svi ćemo da budemo ranjeni snagom zla i postiđeni neverovatnom dobrotom jedne žene o kojoj znamo tako malo - istakao je Vulin.

On je dodao da je teško razumeti ljude koji za sveca hoće da proglase Alojzija Stepinca, a ne Dijanu Budisavljević, ženu koja je od ustaškog noža spasila sedam i po hiljada dečaka i devojčica.

Jeleninu majku su zaklale ustaše, a ona i danas čuje vrisak dece i žena iz logora: 700.000 ljudi nije preživelo taj pakao (FOTO) (VIDEO)

- Mi smo ovde da se sećamo i ako tražimo put ka pomirenju onda je to Dijanin put, a ne put Stepinca - rekao je Vulin.

Autorka izložbe Slađana Zarić je kazala da je cilj izložbe da se približe žrtve Drugog svetskog rata.

- Ideja je bila da se priča personalizuje, a ne da se priča o broju, već da te ljude znamo, da doživimo Dijaninu humanitarnu akciju tokom Drugog svetog rata - rekla je ona.

Publika će moći da pogleda izložbu do 14. juna, a film s istim naslovom kao izložba "Dijanina deca", će biti prikazan na Radio televiziji Srbije 23. maja od 21 čas.

(Telegraf.rs/ Beta/ RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    16. maj 2018 | 12:18

    Dijana veliki čovek bila, ovakve stvari treba da stoje u udžbenicima.

  • Zamak

    16. maj 2018 | 12:09

    Eto teme za film, uz dobrog režisera i scenario.

  • Jovo

    26. maj 2018 | 19:29

    Interesuje me spisak imena dece koja su spasena.Moj ujak je imao 18 meseci kada je doveden u decji logor u Ilici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA