Lestvica koji oživljava mrtve je u Beogradu: Naterala je i one koji ne veruju da poveruju u čuda dr Frankeštajna i san Svetog Jakova (FOTO)

"Koga jednom oživi, taj je zauvek besmrtan"?!

  • 0

Uređaj koji "oživljava mrtve i preminule pretvara u besmrtne" bio je izložen sinoć u Muzeju nauke i tehnike.

Šta ste sve propustili u Noći muzeja: Mačevanje u Jagodini, krivu sobu u Beogradu i jedinstvene novosadske novčiće (FOTO) (VIDEO)

Naravno, radi se samo o replici mašine iz kultnog "Frankenštajna" (1931), na kojoj je u filmu dr Frankenštajn oživeo svoju kreaturu.

Na ovoj mašini je "oživeo" Foto: Pixabay/Skeeze

No, čak je i dizajn ove mašine zapravo produkt mašte holivudskih majstora, jer Meri Šeli, autorka romana "Frankenštajn ili moderni Prometej", nikada nije opisala aparaturu koju je dr Viktor Frankentšjan koristio da oživi biće veštački stvarano u njegovoj laboratoriji.

Meri je, u skladu sa shvatanjem vremena u kome je živela, verovala u galvinizam - moć da se pomoću električnih udara pokrenu nervi životinja. Galvinizam se posmatrao kao "misteriozna životna sila", koja umrla bića čini živim i besmrtnim.

Meri Šeli Foto: Wikipedia

Šelijeva je verovala u to, pa se nije mnogo trudila da opiše mašinu. No, vek kasnije, kada je priča trebalo da se ekranizuje, filmadžije su se našle u problemu. Samo za tu priliku konstruisana je posebna aparatura - Jakovljeva lestvica, uređaj koji proizvodi plazmu koja se uspravno kreće između dve elektrode. Naziv je dobio po svetom Jakovu, čiji je san opisan u Starom zavetu. Uspravno kretanje plazme i misteriozni osećaj koji proizvodi prizor električnog pražnjenja, podsećaju na lestvice kojima se, po predanju, Jakov u snu penje prema nebu.

Uređaj čine trensformator kao izvor visokog napona i dve elektrode, dve žice ili dva provodna štapa. Njegova replika predstavljena je sinoć u Muzeju nauke i tehnike, u toku manifestacije "Noć muzeja", a starije generacije oduševile su se da uživo vide spravu koja ih je toliko prestravila kada su prvi put gledali film.

Pored lestvice prikazivao se film o Frankeštajnu koji je neke malo i zaplašio Foto: Telegraf

Najmlađi posetioci možda nisu odmah shvatili o čemu se radi, ali su nakon kraćeg objašnjenja odmah poželeli  da se već u ponedeljak zapute u biblioteku po svoj primerak "Frankenštajnovog čudovišta".

Kako funkcioniše lestvica objašnjeno je u Muzeju nauke i tehnike Foto: Telegraf

Inače, ceo svet ove godine slavi 200 godina od objavljivanja romana Meri Šeli „Frankenštajn“, a toj proslavi pridružio se i Beograd.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA