Preminuo američki pisac Filip Rot, autor poznatog romana "Zbogom Kolumbo"

Rot je za života dobio neke od najprestižnijih književnih nagrada

  • 1

Jedan od najvećih američkih autora, Filip Rot, preminuo je sinoć u 85. godini. 

Bliski Rotov prijatelj javio je da je umro od srca. Proslavljeni i sporni autor "Portnojeve boljke", "Zbogom Kolumbo" i drugih romana osvojio je skoro svaku književnu nagradu, uključujući Pulicerovu za "Američku Pastoralu" 1997. godine, Nacionalnu nagradu za književnost, Međunarodnu nagradu Man Buker.

Dodeljene najprestižnije nagrade u američkom novinarstvu: Kome je pripao Pulicer 2018. (FOTO)

Crpeo je inspiraciju iz života jevrejske porodice, seksa i američkih ideala. Među njegovim delima su i "Udala sam se za komunistu", "Ljudska ljaga", "Ogorčenost".

Rot je bio jedan od najpoznatijih američkih pisaca, Foto: Tanjug/AP

Rot je prvo postao poznat zbirkom kratkih priča "Zbogom Kolumbo" objavljenim 1959. godine. Deset godina kasnije njegov seksualno eksplicitan roman "Portnojeva boljka" mu je doneo veliku slavu i postao je poznat širom SAD.

Autor više od 25 knjiga, Rot je bio oštri satiričar i beskrompromisni realista, predstavljajući se čitaocima u smelom direktnom stilu u kome se preziru lažna osećanja ili nade za nebesku nagradu. Bio je ateista koji je bio privržen zemaljskoj mašti. Prestao je da piše fikciju 2009. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Života

    23. maj 2018 | 10:54

    Fenomenalan pisac, preporučujem ga svima za čitanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA