Narodni muzej još nije ni otvoren, a frka je već počela: Građani ih pritisli zbog latiničnog pisma, pa su dobili neočekivan odgovor

Posetioci nisu još ni kročili u zgradu na Trgu Republike, a Muzej im je već ispunio veliku želju

  • 2

Do otvaranja Narodnog muzeja, nakon 15 godina renoviranja, stanovnici Beograda i Srbije broje sitno, no na ushićenje što će njihova omiljena ustanova ponovo početi sa radom pala je jedna neočekivana senka.

Naime, prezentacija muzeja i Fejsbuk stranica napisane su na latinčnom pismu, što se mnogim budućim posetiocima nije dopalo.

- Ako ovako nastavite, ćirilica će biti izložena kod vas za koju godinu. Sramota - napisao je jedan Marko.

- Kojeg i čijeg ste vi naroda Narodni muzej? Dokle više spavanje i ignorisanje ćirilice? - dodala je Anđa.

- Svako poštovanje za delimično prihvatanje kritika!  Ćirilica predstavlja posebnost ovog naroda. Od jedne takve ustanove, kao što je Narodni muzej, manje se ne može očekivati.  Ćirilicom ispišite ime stranice, što se tiče pretrage nema razlike, a ipak je naše - posavetovao je Aleksandar.

Neki su svoj revolt pokazali i time što su ovoj ustanovi dali nisku ocenu na Fejsbuku, obećavši da će jedna zvezdaca postati pet, čim stranicu preslove u drugo pismo.

Ipak, većina je i pored želje za ćirilicom iskazala radost što će muzej biti uskoro otvoren i svima poslala toplu preporuku da ga posete.

Njihovi apeli urodili su plodom i, iako nije celu stranicu prebacio na ćirilicu, Muzej je poslao odgovor.

- Dragi prijatelji Narodnog muzeja, u porukama koje ste nam upućivali prethodnih dana, a koje se tiču upotrebe ćirilice na našoj Fejsbuk strani, vide se veliko angažovanje i zainteresovanost za negovanje pisma koje je deo našeg kulturnog identiteta. Drago nam je što su pitanja očuvanja, negovanja i promocije kulturnog nasleđa, a time i upotrebe ćirilice svima nama od najvećeg značaja.

- Otkako je postavljena, ova stranica je bila latinična kao izraz misije i vizije muzeja da, kao institucija "posvećena zaštiti, interpretaciji i promociji slojevitog, multikulturnog nasleća centralnog Balkana i Evrope", povezuje i nadilazi granice omogućavajući dijalog što većem broju posetilaca.

- Idući u susret svečanom otvaranju obnovljene centralne zgrade Narodnog muzeja naredne nedelje, sa novom stalnom muzejskom postavkom (i svim pratećim materijalima na ćirilici i engleskom jeziku), redizajniranim vizuelnim identitetom (i ćiriličnom, latiničnom i engleskom verzijom logotipa), velikim multimedijalnim programom (svi tekstovi na ćirilici), novom veb prezentacijom muzeja (trenutno u redizajnu, a takođe na oba pisma) – možete da očekujete da će ova stranica od danas biti i na ćirilici.

Narodni muzej biće otvoren na Vidovdan 28. juna, nakon 15 godina pauze. U njemu će biti izloženo oko 400.000 arheoloških, istorijskih, numizmatičkih, umetničkih predmeta, retkih knjiga i arhivskih dokumenata.

VIDEO: Ovako izgleda svet naopačke ili bez tela: Bili smo u Muzeju iluzija

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AG

    22. jun 2018 | 16:30

    Šta ćemo sa brojevima kad su ARAPSKI,a mogli su i latinični...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA