≫ 

Otvorena izložba o muzi Salvadora Dalija: Posetioci će prvi put moći da vide njena pisma upućena slikaru, haljine i fotografije

Galina uloga u delima je mnogo veća od one koja joj se pripisuje

  • 0

Nerazdvojnoj družbenici španskog nadrealističkog slikara Salvadora Dalija, Eleni Daikonovoj, poznatijoj kao Gala, posvećena je izložba u Barseloni na kojoj je prikazana kao ključna figura slikarevog opusa, a ne tek kao muza.

- Ta izložba proširuje našu viziju Gale, tu ćemo otkriti da je njena uloga u kreativnom projektu celog jednog života mnogo važnija - rekao je Pepe Sera, direktor katalonskog Muzeja nacionalne umetnosti gde izložba traje od 6. jula do 14. oktobra.

Slike za koje tvrde da su dokaz da je Salvador Dali imao incestne sklonosti prema svojoj sestri Ani (FOTO)

"Gala Salvador Dali" plod je četvorogodišnjeg rada muzeja i Zadužbine Salvadora Dalija iz Figeresa, rodnog grada slavnog umetnika, tokom kojeg je sakupljeno više od 300 dela iz 18 muzeja i kolekcija, posebnoe pariskog Pompidua i Dalijevog muzeja na Floridi.

Muzej Salvadora Dalija, Foto: Profimedia

Posetioci će moći da uživaju u Dalijevim znamenitim delima i skicama Gale, kao i predmetima iz privatnog života para - pismima, razglednicama, fotografijama, njenim haljinama i tekstovima.

- Galina uloga u delima je mnogo veća od one koja joj se pripisuje. Ona sarađuje, daje ideje i razmišlja zajedno s Dalijem - kaže kustos izložbe Esrela de Diego.

Rođena u Rusiji 1894, Gala je bila supruga pesnika Pola Eluarda, ljubavnica nemačkog slikara Maksa Ernsta, a pozirala je za fotografije francuskog pesnika Andrea Bretona i Sesila Beatona.

Dalijeve slike u Muzeju/ Foto: Profimedia/AFP

Srela je Dalija 1929. i ostala s njim od smrti 1982. godine.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA