≫ 

Veliko arheološko otkriće: Najstariji zapis Homerove "Odiseje" pronađen u Grčkoj

Arheološki svet je na nogama

  • 3

Grčki i nemački arheolozi ovih dana slave veliko otkriće: pronašli su glinenu ploču na kojoj je ispisano 13 stihova Homerovog epa "Odiseja", jednog od najvažniijih i najstarijih dela u istoriji književnosti.

Prava istina o fotografiji koja se masovno šeruje: Ko je brkata i krupna žena zbog koje se "ubilo 13 momaka"? (FOTO)

Pločica je otkrivena u staroj Olimpiji, na Peloponezu, saopštilo je grčko Ministarstvo kulture. Po svemu sudeći, ovo je najstariji pisni zapis Homerovog epa koji je dosada otkriven.

Homerova dela jedan su od stubova evropske kulture Foto: Wikipedia/Giorces

- Nakon tri godine istraživanja ovog područja, u blizini svetilišta na arheološkom lokalitetu "Drevna Olimpija", arheolozi su pronašli nešto zaista važno i izuzetno - saopštili su iz Ministarstva.

Kako kažu, na glinenom spisu sačuvano je 13 stihova 14. pevanja "Odiseje", u kome se Odisej već vratio na Itaku i tu susreo sa svojim starim slugom, svinjarem Eumejem. Eumej je prvi smrtnik koga Odisej sreće po povratku kući. Svinjar ne prepoznaje gospodara, koji je prerušen, ali ga zato odvodi u svoju kolibu i ugošćava najbolje što može. Tekst na pločici je Odisejevo obraćanje sluzi.

Eumej je ugostio Odiseja, iako ga nije prepoznao Foto: Wikipedia

Prema ranim procenama, ploča datira iz rimskog perioda i nastala je verovatno pre trećeg veka nove ere. Pronađane je među ruševinama iz rimskog doba. Otkriće je već odneto na ispitivanje, a ako se ispostavi da su arheolozi u pravu po pitanju starosti ovog predmeta, to će biti najstariji pisani fragment jednog Homerovog epa koji je ikada otkriven.

Osim svoje jedinstvenosti, ovo otkriće ima nemerljivu arheološku, književnu, istorijsku i epigrafsku vrednost.

Na čelu istraživačkog tima koji je pronašao pločicu bili su dr Erofilis-Iris Kolia, kao i nemačke kolege profesori Franciska Lang, Birgita Eder, Anderas Vut i Hans Joakim Herke.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemerka

    10. jul 2018 | 23:54

    Ma nije valjda? Idem da vidim..

  • Слободан Јарчевић

    2. avgust 2018 | 15:15

    Grci su dosli na Balkan u osmom stolecu Stare ere - Herodot. Trojanski rat bio u 12 stolecu Stare ere. Znaci, Grci nisu ucestvovali u Trojanskom ratu, te Ilijada i Odiseja nisu mogle biti pisane na grckom jeziku. To potvrdjuje i odluka grckog kralja Pizistrata iz 560 godine pre Nove ere. Naredio je da se Ilijada i Odiseja prevedu na grcki jezik. A s kojeg jezika? To niko ne pise. Latinski se u 6. stolecu pre Nove ere tek formirao, kako je to opisao Vergilije u Enejidi pre 2000 godina. A romanski i germanski jezici tada nisu postojali!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA