≫ 

Da li je Leonardo da Vinči zaista naslikao remek delo od 450 miliona dolara?

Landrus veruje da je da Vinči samo oko 30% radova završio sam. U jednom intervjuu je čak rekao da je na slikama evidentna pomoć Luinija

  • 0

Delo Leonarda da Vinčija "Salvator Mundi", najskuplje slikarsko delo na svetu, možda ne pripada majstoru renesanse, već njegovom asistentu, pretpostavljaju na Oksford akademiji, kako piše CNN.

Leonardov izučitelj i istoričar umetnosti, Metju Landrus, tvrdi da je u oslikavanju velike većine dela pomagao Bernardino Luini, drugi italijanski umetnik.

Landrus veruje da je da Vinči samo oko 30% radova završio sam. U jednom intervjuu je čak rekao da je na slikama evidentna pomoć Luinija, prenosi CNN.

Ovaj istoričar je svoj slučaj naveo 2006. godine u ispravci svoje knjige "Leonardo da Vinči".

Portret Leonarda da Vinčija; Foto: Wikipedia/Web Gallery of Art

On smatra da je glavni na slici bio upravo da Vinči, koji je odmah ostavio svoje inicijale, ali da su ostatak slike završili njegovi pomoćnici, to zapaža na osnovu stila koji podseća na Luinijev.

Takođe je dodao da ako pogledate druge radove Luinija, videćete veoma velike sličnosti sa delom "Salvator Mundi".

SLIČNOSTI DA VINČIJA  I LUINIJA

Luini je bio slikar sa severa Italije, a rođen je oko 1480.godine. Slikao je sličnim stilom kao Leonardo, ali je češće bio fokusiran na hrišćanske motive.

Landrus je jednom prilikom izjavio da je sigurno da je Leonardo slikao brojna dela, ali je neminovno, prema njegovom mišljenju da je imao pomoć u studiju.

Dok je izučavao sliku "Salvador Mundi" pomoću visoke rezolucije, primetio je da je evidetno da je Luinijeva ruka naslikala draperje i deo isusove odore.

Od 2011. ovo delo je ponovo pripisano Leonardu; Foto: Tanjug/AP

Ovo remek-delo datira iz 1500, a veruje se da ga je naručio Luj XII iz Francuske. Nestalo je krajem 18.veka, a kasnije je odbačeno kao kopija i prodato 1958. godine za samo 58 dolara. Kasnije ga je kupila grupa umetničkih dilera, obnovila i 2011. ponovo je pripisan Leonardu, a prvo su ga smatrali Luinijevim.

Ipak su ostale male sumnje. Kustos italijanskog slikarstva u londonskoj nacionalnoj galeriji, Martin Kemp, poslao je CNN-u poruku u kojoj je najavio da će uz pomoć svojih saradnika 2019. objaviti knjigu u kojoj će biti dokazi da je Mundi ipak Leonardovo delo.

Landrusa su pitali da li smatra da je pomoć u stvaranju Salvadora Mundija doprinela većoj vrednosti slike, a on je odgovorio potvrdno.

- Rekao bih da je pomoć u studiju doprinela većoj vrednosti slike, u zavisnosti od toga koji su pojedinci pomagali na njenoj izradi. Mislim da je Luinijeva pomoć poboljšala sliku - rekao je za CNN.

(Telegraf.rs/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA