Ikone pop-panka "The Stranglers" sutra ništa ne prepuštaju slučaju: Očekuju ludu zabavu i "dobar rad" srpskih piva (FOTO)

Mnogi koji nisu znali čija je čuvena stvar "Golden Brown" imaće priliku da upoznaju članove benda

  • 0

Legendarna postava iz prve generacije panka "The Stranglers" nastupa sutra uveče na Innovation stage-u u okviru Beografskog festivala piva (Belgrade beer fest 2018). Mnogi koji nisu znali čija je čuvena stvar "Golden Brown" imaće priliku da upoznaju članove benda, a fanovi da uživaju pevušeći brojne pesme, od kojih su 23 hitovi među Top 40 singlovima u Velikoj Britaniji. Nezadovoljni nastupom u Hali sportova 2004. godine, rešili su da se sutra dobro provedu sa svim posetiocima festivala i ništa ne prepuste slučaju.

Mnogo mi je lepše na strani gde se pije, nego na onoj gde se svira: Nele Karajlić ne spava zbog nastupa na Bir festu (VIDEO)

Povodom nastupa, na konferenciji za novinare u hotelu "Crowne plaza", ikone panka rešile su da svoju publiku u Srbiji upoznaju sa nekim manje poznatim detaljima iz njihove karijere, pa i samim početkom benda koji je za njih bio prilično frustrirajući.

Pevač Baz Vorn ispred plakata Foto: Marko Jovanović

- Prve tri godine bile su kulminacija prethodnih godina frustracija jer kao i svaki mladi bend samo smo želeli da sviramo, a to smo tada mogli samo po pabovima. U te pabove nas nikada nisu ponovo pozivali, pa smo morali da se dovijamo kako bismo negde ponovo nastupili. Menjali smo ime benda svake nedelje. Nakon tri godinje odbijanja, nakupili smo puno materijala koji je bio odraz onoga što se dešavalo u Engleskoj u to vreme. Posle trećeg albuma počeli smo da dobijamo pozive da nastupamo u drugim zemljama. Posetili smo ih i viđali šta se dešava kod njih i to smo stavili u naše pesme - obećava uz osmeh basista Žan Žak Barnel.

Barnel je podsetio na to da je tokom 60-ih muzika bila odgovor na politička dešavanja i da je u 70-im s pankom i novim talasom, nastavila to da radi. U 60-im su glavne teme bile Vijetnam i Gvozdena zavesa, a u 70-im nezaposlenost i nejednakost prava.

Basista i pevač Barnel i Vorn Foto: Marko Jovanović

- Muzika je uvek bila industrija i nešto što može da nam posluži kao socijalni komentar, a da ne budemo dosadni - komentariše basista.

Za sadašnju Veliku Britaniju kaže da u njoj trenutno, kao i svugde u svetu postoji velika podela.

- U Ujedinjenom Kraljevstvu sada imamo ljude koji su podeljeni oko Bregzita (50:50). Postoje nacionalni pokreti širom Evrope, kao i pokreti za nezavisnost kao Škotska koja želi da se odvoji od ostatka UK. Ipak, u većini zemalja u koje idemo, srećemo ljude koji su kosmopolite i nikoga ko bi glasao za Trampa - poručuje Barnel.

Posle legendarnog hita "Golden Brown" bilo je pritisaka da grupa napiše još velikih hitova, ali sama priča o toj pesmi je krajnje zanimljiva, najpre zato što je, kako kaže Barnel, drugačija od svega što su ranije napisali.

Baz Vorn na konferenciji Foto: Marko Jovanović

- Hteli smo da ga pustimo kao singl preko jedne diskografske kuće čiji se inicijali poklapaju sa Every Mistake Imaginable i gde su nam rekli: "Ne možete ovo da nam date, ljudi ovo ne očekuju od vas i koristite u njoj staromodne instrumente". Insistirali smo i bili su prinuđeni da je puste što su i učinili pre Božića. Nisu je promovisali misleći da će da je proguta "Božićni cunami". Ali singl se probio i postigao uspeh, a oni su nas nakon toga pitali: "Možete li ponovo da napišete ovakvo nešto?" Rekao sam im: "Nosite se u materinu i dao im istu pesmu od sedam minuta na francuskom. Kraj ugovora.

O svom drugovanju s Džo Stramerom iz grupe "The Clash" kaže da je počelo davne 1976, ali da je u dva navrata imao sukob s njim, pri čemu je drugi put palo i pesničenje, a sukob je "The Stranglers" potisnuo u ozbiljnu medijsku izolaciju.

- Te '76 bili smo pozvani da sviramo kao predgrupa Peti Smit i jednoj bluz grupi 101-ers što je razbesnelo The Clash i Sex pistolse. Znam da me je Džo Stramer koji je tada bio frintmen 101-ers počešao po ramenu i prokomentarisao: "Ja hoću da imam bend kao ti". Nekoliko godina kasnije Amerika je proslavljala godišnjicu nezavisnosti od Velike Britanije i bili smo pozvani da sviramo samo mi, kao predstavnici Engleske i "Ramonsi", kao predstavnici Amerike. Mnogi bendovi su ponovo bili besni zbog toga, iako smo bili prijatelji s mnogima od njih. Drugo veče proslave pored mene prolazi Pol Cimerman iz "Kleša" i pljuje u stranu baš dok sam pored njega. Ja ga udarim, ali pošto su pored njega stajali Stiv i Pol iz "Sex Pistols" i pili pivo, sve se prosulo i nastao je haos. Uletelo je obezbeđenje i sve nas izbacilo. To su zabeležili novinari koji su, kao i svi ostali bendovi, bili na njihovoj strani. Tako smo dugo bili izolovani, ali sada smo prijatelji sa njima.

Konferencija povodom nastupa benda "The Stranglers" Foto: Marko Jovanović

Barnel i pevač Baz Vorn saopštili su da skupljaju materijal za novi album i sve snimaju telefonom, bilo da su u toaletu, kupaju se, šetaju psa...

- To je proces koji može da traje nedeljama ili šest meseci. Nećemo da žurimo. Hoćemo da budemo sigurni da sve što napravimo ne bude komercijalizovano. Za sada imamo odličan materijal - obećava Barnel.

Bend želi da zaboravi nastup u beogradskoj "Hali sportova" iz 2004. godine na kome su imali jako lošu opremu i očekuju dobar provod na ovogodišnjem nastupu u Beogradu.

- Očekujem da se skroz napijem. Probali smo sinoć neko srpsko pivo i dobro je. Radi.

Basista Žan Žak Barnel Foto: Marko Jovanović

MIŠLJENJE JE KAO DU*E, SVAKO GA IMA

Kritičar Dejv Tompson jednom je napisao da je bend kriv za nastanak sirove i nepristojne muzike, ali da vaša muzika nikad nije dosadna. Koliko vam umetnički to znači s obzirom da potiče od nekog ko očigledno nije vaš fan?

- Polaskan sam najpre da nismo dosadni. Niko ne želi da bude dosadan. Što se tiče sirove muzike, pa svako ima pravo na svoje mišljenje, osim jel ako ste u Turskoj ili Rusiji. U stvari, mislim da greši! Mišljenja su kao du*e, svako ima jedno - kazao je Barnel za "Telegraf".

S obzirom na to da ste počeli kao "Guildford Stranglers" 70-ih godina, da li ste kojim slučajem čuli za film "Beogradski davitelj" iz 80-ih godina u kome je muzika kao da ste je vi pravili (new wave, pop...)?

Vidno raspoloženi Barnel i Vorn Foto: Marko Jovanović

- Ne, ali bismo voleli da ga pogledamo - rekli su nam Barnel i Vorn.

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA