≫ 

Pod zidine Manasije stižu vitezovi: U Despotovcu počeli 26. Dani srpskog duhovnog preobraženja

Manifestacija je počela intoniranjem državne himne, a celovečernji koncert, koji je počeo Drugom rukoveti Stevana Mokranjca, izveo je hor Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini

  • 0

Kulturna manifestacija 26. Dani srpskog duhovnog preobraženja počela je juče u Despotovcu i trajaće do 28. avgusta.

Manifestaciju, na Trgu despota Stafana Lazarevića, u centru Despotovca, svečano je juče otvorila pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović.

- Imam izuzetnu čast da ove godine otvorim najznačajniju i najkvalitetniju manifestaciju koja se održava tokom leta u Srbiji - rekla je Trifunović i dodala da iako su začeti u teškim okolnostima, 1993. godine, Dani srpskog duhovnog preobraženja, polako su iz godine u godinu, upotpunjavali svoj profil i sadržajnost izrastajući u jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji.

Viteške igre održane prošle godine; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Manifestacija je počela intoniranjem državne himne, a celovečernji koncert, koji je počeo Drugom rukoveti Stevana Mokranjca, izveo je Hor Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini.

Svečanom otvaranju prisustovale su brojne ličnosti iz kullturnog, javnog, privrednog i političkog života ovog kraja i Srbije. Njih, i brojnu publiku, pozdravio je predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić.

Nikolić je istakao da su ovogodišnji Dani srpskog duhovnog preobraženja, u znaku 600 godina srednjovekovnog manastira Manasija, zadužbine despota Stefana Lazarevića, oko tri kilometra od Despotovca.

On je dodao da se do manastira pravi savremeni put, kako bi se manastir približio Despotovčanima i da će pod zidinama manastira 24. avgusta biti održan međunarodni viteški festival, JUST OUT 2018. na kome će učestovati viteške trupe iz preko 20 zemalja.

Ove godine pod zidinama manastira 24.avgusta održaće se međunarodni viteški festival; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nikolić je obećao da će Despotovac biti dobar domaćin, vitezovima ali i svima koji će nastupiti na Danima srpskog duhovnog preobraženja.

Dani srpskog duhovnog poreobraženja u Despotovcu održavaju se pod poktroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Despotovac.

Manifestacija se nastvalja danas, u 17. sati u Narodnoj biblioteci, prestavljanjem zbornika sa proslogodišnjeg Naučnog skupa "Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti 9" a govoriće dr Zlata Bojović i dr Radivoj Radić.

U 19 sati, u Glariji centra za kulturu biće otvorena izložba skulptura Velimira Karavelića a u 20,30 sati na Trgu despota Stefana, pozorište "Slavija" iz Beograda izvešće predstavu "Vreme časti i ponosa".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA