Pokrenite tuđe noge: Neobična skulptura od vikenda na Dedinju (FOTO) (VIDEO)

Svako je odgovoran za svoj par nogu

  • 0

Monumentalna interaktivna skulptura “Uvežbavanje”, pokretni spomenik čiji se oblik i ritam menjaju u zavisnosti od reakcija publike, biće predstavljena od 25. avgusta ispred Muzeja Jugoslavije.

Sporna skulptura izbačena sa izložbe u Kulturnom centru Srbije u Parizu, kustos kriv za sve

“Uvežbavanje” čine tri para pneumatski pokretanih mehaničkih nogu koje orkestriraju tri osobe sa kontrolne table. Svakoj osobi omogućen je izbor od devet predefinisanih figura sinhronog plivanja koje će uključiti u koreografiju pritiskajući dugmiće.

Učesnik postaje odgovoran za svoj par nogu, koje se ponašaju kao njegove telesne ekstenzije i odražavaju njegov lični osećaj za ritam i timski duh. To nastale koreografije čini uvek drugačijim - mogu da variraju od haotičnog nesinhronizovanog pokreta do harmoničnog ujednačenog baleta na vodi.

“Uvežbavanje” otvara mogućnost da potpuni stranci igraju zajedno i zajedno stvaraju koreografiju, uvežbavajući pritom komunikaciju, kolektivizam, deljenje odgovornosti ali i autorstva, ističu umetnički kolektiv Karkatag, koji je ovaj rad osmislio 2016. godine u saradnji i uz podršku kulturnog centra Stadtwerkstatt iz Linca i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Pred domaćom publikom, instalacija će premijerno biti postavljena ispred Muzeja Jugoslavije do 5. septembra, u okviru programa “Leto u Muzeju”.

(Telegraf.rs/Seecult)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA