Kaleidoskop predstavlja jednu od najvećih svetskih savremenih pijanistikinja - Momo Kodamu

Koncert je posvećen obeležavanju sto godina od smrti kompozitora Kloda Debisija

  • 0

Nakon vanvremenskog nastupa španskog pijaniste Davida Morena, Kaleidopskop kulture novosadskoj publici predstavlja još jednu zvezdu svetske pijanističke scene, japansku umetnicu Momo Kodamu koja će nastupiti u okviru Piano city festivala. Pijanstikinja blistave internacionalne karijere otvoriće festival koncertom u novosadskoj Sinagogi, u petak, 7. septembra sa početkom u 20 časova.

BBC Music Magazin ju je opisao kao umetnicu kojoj muzika teče kroz vene, dok  njen, prema rečima, American  record guide-a kristalno čist zvuk čini program hipnotišućim. Njen repertoar se proteže od klasičnih i romantičnih perioda do savremenog stvaralaštva. Ima iza sebe dva albuma snimljena za prestižnu izdavačku kuću ECM, a dolazi u Novi Sad sa podijuma najprestižnijih svetskih festivala klasične muzike kao što su Verbier, Marlboro, Tivoli i drugih.

Koncert je posvećen obeležavanju sto godina od smrti kompozitora Kloda Debisija.

Narednog dana, publika će se upoznati i sa tvorcem Piano city koncepta koji dolazi iz Berlina, Andreasom Kernom. Čovek koji je klasičnu muziku predstavio na najatraktivnije načine održaće svoj koncert 8. septembra od 19 časova u KC Labu.

Kaleidoskop kulture u saradnji sa festivalom  Piano city Novi Sad od 7. do 9. septembra, okupiće 120  učesnika iz 10 zemalja. Pijanisti svih uzrasta – od učenika muzičkih škola, studenata, amatera entuzijasta do umetnika sa internacionalnom koncertnom karijerom, održaće više od 70 koncerata klasične, džez, savremene i popularne muzike.

Foto: Fondacija Novi Sad 2021

Za ljubitelje Street art umetnosti Kaleidoskop predstavlja izložbu “Saputnici” koja će biti otvorena u petak, 7. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Umetnici će raditi u tehnici stensila, velike formate portreta životinja kao glavne teme u konceptu izložbe koja se bavi njihovom važnom ulogom u istoriji čovečanstva i potencijalnom doprinosu razvoja humanizma u budućnosti.

David Moreno oduševio je publiku svojim nastupom u četvrtak, 30. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Svojim četrdesetpetominutnim nastupom "kupio" je Novosađane koji su uz povike "bravo" pratili svaki njegov pokret, kao i neustrašiv ples njegove koreografkinje i balerine Kristine Kaljeha. Moreno je u Novi Sad stigao u sklopu “Plants Air - Artists in residence” programa. Ovaj program za umetničke rezidencije značajan je jer omogućava lokalnim umetnicima da razmene znanja i iskustva s kolegama širom Evrope. U sklopu Kaleidoskopa i tog programa, u Novi Sad stiže 21 umetnik iz Evrope. Uglavnom dominiraju razmene umetnika bivših, sadašnjih i budućih prestonica kulture. Takav koncept mobilnosti dobar je kako za umetnike tako i za Novi Sad koji već živi svoju prestonicu kulture.

Nakon Karavana, Novosađani kao i brojni posetioci ove nedelje, ispratiće predstavljanje još jedne kulturne stanice. 8. septembra svoja vrata  otvoriće dvorac Eđšeg a sve u cilju otvaranja prostora u kojem sugrađani mogu da stvaraju. "Eđšeg otvara vrata" naziv je manifestacije kojom će u okviru jednog dana biti prikazano mnoštvo programa kao što su žongčlerske i botaničke radionice za decu, turniri u basketu 3 na 3, takmičenje u breakedance-u i iscrtavanje murala i grafita, radionica tango plesa, kao i nastup pop hora “Radio” i jazz trija Đorđa Obradovića.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA