7 sunaca i 7 luna: "Treba tražiti mesec i verovati da nam ga mogu staviti u ruke" F.G. Lorka (FOTO)

Neočekivani spoj muzike za čembalo Domenika Skarlatija, flamenko umetnosti i modernog baleta pružaju mogućnost umetnicima i publici da otkriju duende

  • 0

"7 sunaca i 7 luna" je muzičko-plesno-poetska parabola o potrazi umetnika za slobodom, inspiracijom i smislom postojanja, ispripovedana kroz životnu priču kompozitora Domenika Skarlatija, jedinstvene pojave u istoriji muzike koji je gotovo čitav svoj stvaralački vek proveo u službi portugalske princeze, a zatim i španske kraljice Marije Barbare. 

Sinkretički pristup ovom projektu inspirisan je flamenko umetnošću koja podrazumeva pevanje, poeziju, dramu, muziku i igru, kao i strastvenim temperamentom i slobodarskim duhom naroda Iberijskog poluostrva. Umetnici s tog prostora u večnoj su potrazi za duendeom – neopisivom odlikom stvaranja, koju je još Gete primetio, ali nije uspeo da je definiše, a za koju Lorka kaže da je "misteriozna moć koju svako oseća, a koju nijedan filozof ne može da objasni". Duende prevazilazi tehniku i inspiraciju, to je emocionalni odgovor, pa i telesna reakcija na umetnost.

Foto: Promo/ Vladimir Čubrilo

Neočekivani spoj muzike za čembalo Domenika Skarlatija, flamenko umetnosti i modernog baleta pružaju mogućnost umetnicima i publici da otkriju duende.

Foto: Promo/ Zoran Ilić

Autor: Sofija Perović (čembalo, libreto i režija), učestvuju: Flamenko Centar "El olor del alma", flamenko  koreografija Ojdana Radović i studenti Instituta za umetničku igru, koreograf Vladimir Čubrilo.

Utorak, 09. oktobar u 20 časova Dorćol Platz.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA