≫ 

Pre 130 godina nastalo je remek delo Uroša Predića koje ni danas nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Smrznuto dete bilo je inspiracija za siroče

  • 4

Remek delo Uroša Predića "Siroče na majčinom grobu" već tačno 130 godina zadivljuje ne samo veštinom kojom je naslikano, već i osećanjem koju prenosi.

Predić je 1888. godine naišao na pesu mađarskog poete Jožefa Etveša "Smrznuto dete", koja ga je toliko inspirisala da je ubrzo stvorio sliku "Siroče na majčinom grobu", koja će u narednom vremenu postati jednim od najprepoznatljivijih dela srpske likovne umetnosti.

Da nije bilo Pupina, čuvena "Kosovka devojka" možda nikada ne bi nastala: Ovo niste znali o životu dva velikana

Kada je bila završena slika, nikoga nije mogla ostaviti ravnodušnim. Čitav prizor izazivao je veliko saosećanje. Sumoran ton slike pojačan je zimskim dobom i prizorom groblja kao staništa smrti. Priroda je mrtva, zemlja nerodna. Jedini znak života su dve ptice na drvetu.

Slikar Uroš Predić; Foto: Wikimedia/Каталог фототеке САНУ

Svežu raku prekrio je sitan sneg, bezimeni krst je nemarno poboden u zemlju. Dete leži pored počivališta svoje majke, ogrnuto pokrivačem. Pretpostavimo da nakon njene sahrane nije moglo provesti noć u pustoj kući i da se tako našlo na groblju. Bledilo njegovog lica i beživotna boja usana upućuju da je preminulo od hladnoće.

Prizor je kasnije isnpirisao pesnika Svetozara Ćorovića da napiše istoimenu pesmu.

Slika Uroša Predića čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu.

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    6. oktobar 2018 | 21:38

    Jedan stari ptofesor je za ovu sliku rekao da je niko od nas ne bi drzao u kuci na mestu gde stalno boravimo! Tako sam i upamtio Urosa Predića!

  • Boža zemunac

    7. oktobar 2018 | 00:34

    Imao sam čast da ovo remek delo držim u svojim rukama, dok sam radio u Narodnom muzeju.

  • Jack jones

    10. oktobar 2018 | 21:36

    Svaka njegova slika je remek delo....imao sam prilike da vidim seriju portreta dece.....to je fascinantno....portreti su tako realni.....kao da su deca ziva....i slobodno mogu da kazem da bi svako mogao da pozeli da ima takav lirsko epski momenat pretochen u remek delo u svojoj kuci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA