Kome smeta istina o stradanju Srba? "Dogodine u Prizrenu" ugrozila stereotipe o Srbima kao genocidnom narodu

Ni autori, ni analitičari nemaju sumnje da iza svega stoji politika

  • 8

Pesma "Dogodine u Prizrenu", čije reči odjekuju sa svih strana, pažljivo je pisana godinu dana, kako bi bila očišćena od dnevne politike i postala svevremena, poručili su članovi etno grupe "Trag", koji su potresnu numeru objavili u saradnji sa Beogradskim sindikatom.

Stihovi posvećeni nevino stradalim Srbima na Kosmetu i arhivski snimci koji o tome svedoče, uzdrmali su mnoge duhove, a odluka Jutjuba da je ograniči, ukloni iz trendinga i eventualno i izbriše, postavila je osnovno pitanje - kome smeta istina o patnji srpskog naroda, smatraju autori.

"Beogradski sindikat spaliti na Terazijama": Siniša Kovačević brutalno prokomentarisao "zabranjenu" pesmu

- Kome smeta istina? Da li su žrtve jednog naroda manje vredne od žrtava drugog naroda? Mi smatramo da se žrtve svakog naroda moraju spomenuti i da svetska javnost treba da zna drugu stranu priče o Srbima. Verovatno je to sadržaj koji će uznemiriti svakog normalnog čoveka, Evropljanina ili Amerikanca, kome se godinama servira propaganda o našem narodu kao genocidnom - smatra Valentina Milekić, umetnički rukovodilac ove banjalučke etno grupe.

Ona je u gostovanju za dnevnik Radio televizije Republike Srpske izjavila da svetska javnost ima pravo na ovo saznanje, kao i da razbijanje negativnih stereotipa o Srbima nekome očigledno ne odgovara.

- Spot je sastavljen od dokumentarnih kadrova koji prikazuju sve ono što se poslednjih godina dešava na Kosovu. Ne nameravamo da menjamo spot. Možda čak treba i da se zahvalimo Jutjubu, jer ta se pesma sada peva mnogo jače i glasnije i ljudi su njene reči naučili u rekornom roku. A ako ne mogu da nas čuju na Jutjubu, postoje i druge mreže - Rutjub, Vkontakte, Jandeks, ruske mreže koje će svakako podržati ovakav sadržaj - poručuje Valenitna za RTRS.

ČITAVU GODINU RADILI NA PESMI

Pre oko godinu dana Beogradski sindikat predložio je saradnju "Tragu".

- Na početku smo bili skeptični prema spoju ova dva žanra, hip hopa i etno zvuka. No kada smo saznali da je tema stradanje i progon našeg naroda na Kosovu, bilo je jasno da je to ponuda koja se ne odbija. Dugo smo radili na tome da spojimo naše dve poetike i stvorimo celinu koja će preneti istinu o dešavanjima na Kosmetu.  Godinu dana smo brusili jedni druge, sudarali se, zapinjali, padali i ustajali i evo nas "Dogodine u Prizrenu" - objašnjava Valentina.

Spot je pun snimaka koji svedoče o straganju Srba Foto: Profimedia/AFP

Pesma je simbolično objavljena na Zadušnice 6. oktobra i posvećena je žrtvama palim na svetoj srpskoj zemlji.

Ona nije ratnohuškačka, trudili smo se da je "očistimo" od svih dnevno-političkih sadržaja, da ima svevremensku vrednost i da govori samo o stradalima. Na nama je da ih nikada ne zaboravimo i ne osramotimo, te da Boga molimo da nam se ne ponove - poručuju iz "Traga".

PESMA NARODU VRATILA DUGO GAŽENI NACIONALNI PONOS

No iako je iz numere izbačena politika, analitičari nemaju sumnje da baš ona stoji iza svega.

- Postavlja se pitanje zbog čega nije cenzurisana pesma Evrovizije gde je izraelska grupa pozdravila svoje gledaoce rečima "Dogodine u Jerusalimu". Nakon te pesme i pobedničke pesme Evrovizije, Donald Tramp je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela - kaže Saša Borojević, politički analitičar za RTRS.

NEZABORAVNA OBRADA PESME "CRVEN CVETE"

Banjalučka etno grupa, koja broji 10 članova - četiri ženska vokala i šest instrumentalista, već godinama pokušava da tradicionalnu muziku otrgne od zaborava.

- Sledeći tragove narodnog predanja grupa "Trag“"je u narodne pesme udahnula svoj lični izraz, kao i duh našeg vremena, oživljavajući ih time, ali i ostavljajući, suštinski nepromenjenim i uvek narodnim, u amanet budućim generacijama - piše na sajtu ove grupe.

Kada je o Kosovu reč, pesme "da se naježiš" im nisu strane.

Ako već niste videli kako u njihovom izvođenu izgleda čuvena "Crven cvete",  pogledajte u sledećem videu.

(Telegraf.rs/Radio Televizija Republika Srpske)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    10. oktobar 2018 | 22:09

    "Ако Косово није наше, зашто нам траже да им га дамо, ако је њихово, зашто нам га отимају?" Косово и Метохија је српска земља, коју је Небо за Србе купило, у свету земљу кости мученика посадило, крвљу српских мученика семе заливало, па је Косово нове Лазаре и Обилиће родило. Ко га изда и за шаку долара прода, Небо га не видело.

  • Zarić

    10. oktobar 2018 | 22:13

    Toniju Bleru i njegovim slugama

  • БС

    10. oktobar 2018 | 22:06

    Догодине у Призрену

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA