Šest medijskih i novinarskih udruženja predalo zahteve Vladi Srbije (FOTO)

Dijalog sa medijskim i novinarskim udruženjima pre tri meseca ponovo je inicirala predsednica vlade

  • 14

Drugi sastanak Koordinacione grupe Vlade Srbije za saradnju sa medijima i Tima za dijalog, koji čine predstavnici devet medijskih i novinarskih udruženja, održan je juče u Vladi Srbije, Kancelarija za saradnju s medijima.

Koliko košta sekund reklame pre početka RTS Dnevnika?

Na sastanku je zaključeno da je potrebno nastaviti dijalog predstavnika izvršne vlasti i medijskih i novinarskih udruženja u cilju unapređenja i poboljšanja medijske scene u Srbiji.

Dijalog sa medijskim i novinarskim udruženjima pre tri meseca ponovo je inicirala predsednica vlade, nakon čega je formirana nova Radna grupa za izradu medijske strategije, koja je u međuvremenu počela sa radom.

Na jučerašnjem sastanku posvećeno je dosta vremena aktuelnom slučaju portala Južne vesti. Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja zahtevali su informacije o ovom slučaju, a predstavnici vladinog tela izneli su činjenice da su poreski inspektori tokom kontrole rada tog portala postupali isključivo u skladu sa poreskom regulativom i važećim zakonskim propisima.

Razgovori o ovoj temi biće nastavljeni.

Sastank u Vladi Srbije - Foto: Vlada Srbije

Predstavnici šest medijskih i novinarskih udruženja, koji su članovi Tima za dijalog zatražili su da se u narednom periodu razmatraju i rešavaju pitanja iz medijske sfere u cilju poboljšanja situacije na medijskoj sceni.

Predložene teme obuhvataju odnos prema novinarima i medijskim udruženjima, bezbednost novinara, punu primenu medijskih zakona, podršku procesu izrade medijske strategije, završetak procesa privatizacije medija, razmatranje problema u konkursnom sufinansiranju medijskih sadržaja, pitanja izdvajanja javnih sredstava u medijskoj sferi, kao i pitanja pristupa informacijama od javnog značaja.

Sastank u Vladi Srbije - Foto: Vlada Srbije

U skladu sa temom pokrenutom na jednom od prvih sastanaka, predstavnici Koordinacione grupe predstavili su rešenje za pitanje naplate PDV za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Naime, objavljivanjem Mišljenja na sajtu Ministarstva finansija precizirano je da su projekti u oblasti javnog informisanja oslobođeni plaćanja PDV-a. Objavljeno mišljenje obavezujuće je za postupanje Poreske uprave na celoj teritoriji Srbije.

Sastank u Vladi Srbije - Foto: Vlada Srbije

Predstavnici Koordinacione grupe pozvali su predstavnike medijskih i novinarskih udruženja da pravovremeno ukažu na eventualno odstupanje od pravila, kako bi se problemi odmah rešavali.

U cilju postizanja pune transparentnosti u radu i predstavljanja javnosti tema od značaja, kao i stavova učesnika sastanka o tim temama, dogovoreno je da se zapisnici sa sastanaka Koordinacione grupe i Tima za dijalog objavljuju na sajtu Vlade Srbije.

Svi učesnici sastanka složili su se da je važno da se neguje kultura dijaloga i obavezali su se da će voditi računa da svojim nastupima u medijima ne ugrožavaju započeti dijalog, piše u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA