≫ 

TV VREMEPLOV, 2008: Ovo su bile najgledanije emisije, filmovi, serije, šou programi pre 10 godina! Rezultati su hit (VIDEO)

Iako je pre 10 godina bio još uvek daleko od vlasti, Aleksandar Vučić bio je na vrhu popularnosti među političarima i te 2008. a da mnogi to nisu ni znali. Upravo Piramida u kojoj se pojavio bila je te godine najgledanija šou emisija. A evo koliko su tada bili rejtinzi domaćih serija, rijalitija, sportskih događaja, filmova, kvizova, muzičkih programa

  • 2

Te davne, prestupne, 2008. godine održan je Evrosong u Beogradu. U Pekingu su otvorene 29. letnje olimpijske igre. Radovan Karadžić izručen je Haškom tribunalu, Obama je izabran za predsednika USA, Milo Đukanović za premijera Crne Gore, Medvedev za predsednika, a Putin za premijera Rusije... Boris Tadić postao je predsednik Srbije... Jednostrano je proglašena nezavisnost Kosova i Metohije, a počela je i jedna od najvećih ekonomskih kriza u istoriji čovečanstva. Napustili su nas Boris i Dino Dvornik, Artur Klark, Mate Parlov, Harold Pinter, Milenko Zablaćanski, Rajko Mitić, Nikola Šećeroski, Iv Sen Loran, Šaban Bajramović, Sonja Savić, Dafina Milanović, Pol Njumen, Đoko Vještica, Dejan Medaković, Bobi Fišer, Suharto...  Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić su napustili Šešelja i Srpsku radikalnu stranku (SRS) i 21. oktobra osnovali danas vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS).

Decu smo i tada učili da u TV kutiji žive neki mali ljudi, koje smo ipak netremice gledali, a TV rejtinzi Pinka i RTS-a bukvalno su naveliko "kidali". Neke od najgledanijih emisija iz tog perioda danas više ne postoje, neke su otišle na začelje gledanosti, a neke i dalje "šure" svaki put kada nam i u 2018. zasijaju s TV ekrana. Ne znamo da li je Bane Bumbar te davne 2008. konačno postao čovek, ali ono što znamo je da su ovo najgledanije šou, rijaliti, kviz, muzičke, dnevničke i slične TV emisije prema zvaničnim rezultatiima istraživača gledanosti (AGB Nielsen research).

Foto: sxc.hu/MJimages

ŠOU PROGRAMI

Od 2008. je prošlo 10 godina. Tri emisije i jedno ime su i posle 10 godina ostale nepromenjive kategorije kada su popularnost i TV gledanost u pitanju: Dnevnik 2, Slagalica, Žikina dinastija i - ALEKSANDAR VUČIĆ. Iako je pre 10 godina bio još uvek daleko od vlasti, iako je te godine izabrao da krene nesigurnim političkim putem (današnji) predsednik Srbije bio je u vrhu popularnosti, a da to mnogi nisu ni znali. Prosto, takmičari u Piramidi, najpopularnijoj političkoj šou emisiji tog vremena (koncipirana kao debatno takmičenje sa tri učesnika - prim aut.) bili su najvažniji političari tog vremena, ali i poznati novinari i druge javne ličnosti. Upravo Piramida u kojoj se pojavio Aleksandar Vučić (i pobedio Jelenu Karleušu i Sašu Pantića) bila je najgledanija šou emisija 2008. godine, sa rejtingom 13,31% i 938.265 gledalaca. Bez imalo lažne skromnosti, sa minimalnom razlikom u gledanosti (13,26% i 934.199 gledalaca) odmah iza Vučićeve našla se Piramida u kojoj je glavni junak bio autor ovih redova, dok su sve ostale Piramide, ali i AMI G šou, Bravo šou, Vikend vizija kao i novogodišnji program RTS-a ostali daleko iza po rejtingu gledanosti.

Foto: AGB Nielsen

DOMAĆI FILMOVI

Ako ste se ikad pitali zašto u poslednjih par decenija svaka domaća TV stanica barem triput godišnje reprizira filsmki serijal "Žikina dinastija", evo odgovora: Zato što svaki put filmovi u kojima dominira Dragomir Gidra Bojanić razvaljuju konkurenciju. Te 2008. najgledanija je bila "Druga Žikina dinastija" (24,72% i 1.742.150 hiljada gledalaca), a za njom su sledili "Žikina dinastija", "Hajde da se volimo", "Došlo doba da se ljubav proba"... Potom idu Tesne kože 3 i 4, i ostali delovi iz serijala o Bobi i Mariji.

Foto: AGB Nielsen

DOMAĆE SERIJE

Sve što važi za domaće filmove, triput više važi za domaće serije, posebno one u produkciji RTS-a, čije su reprize, reprize repriza i reprizna emitovanja repriznih emitivanja repriza repriza uvek jednako gledani kao da je u pitanju premijera te iste serije. Kako i zašto nisu uspeli da odgovore ni mnogo veći TV analitičari, sociolozi i istraživači TV tržišta Srbije. Na vrhu, sa naverovatnim rejtingom 40,12% i skoro 3 miliona gledalaca našao se Ranjeni orao, odmah za njim (38,66%) sledi "Selo gori, a baba se češlja", a potom idu: Moj rođak sa sela (36,38%), Bela lađa (32,52%)...

Foto: AGB Nielsen

SPORT

Da, i ta 2008. godina, kao i godine posle nje zovu se godine Novaka Đokovića, kada je reč o sportu. Ipak, iako je Nole tada osvojio svoj prvi Gren slem u Australiji, njegovi legendarni mečevi protiv Federera (u polufinalu) i Conge (u finalu) nisu se našli u vrhu gledanosti zato što ovaj izveštaj prati sportske prenose emitovane od maja 2018. do kraja godine. A ovo su oni najgledaniji u tom periodu.

Foto: AGB Nielsen

RIJALITI PROGRAMI

Prva sezona "Farme" počela je u jesen 2009. godine i, bez obzira što je na ovim prostorima već bio uhvaćen pelcer Velikog brata, ipak je Pinkov seoski rijaliti udario temelje kasnije neverovatne ekspanzije ovakvih programa, ekspanzije koja će kulminirati uskoro "Zadrugom 2 - Imaginarijum", kojim Željko Mitrović želi da tačno 10 godina kasnije pečatira status najvećeg rijaliti igrača EvropeA evo kako je izgledala tabela rijaliti gledanosti pre Farme, dakle te 2008. godine i gde su se nalazili Survajver, Operacija trijumf, Kuća snova...

Foto: AGB Nielsen

NARODNA MUZIKA

Kada je gledanost domaćih muzičkih programa u pitanju, ovde je dovoljna samo jedna reč - GRAND! Enter. U vreme dok se muzička produkcija Saše Popovića emitovala na Pinku, čak 14 najgledanijih emisija od prvih 15 bile su prikazane na ružičastoj televizije i imale su veze s Grandom. Bez želje da se bilo ko uvredi, svi ostali u ovoj kategoriji mogu se podvesti pod veću ili manju statističku grešku.

Foto: AGB Nielsen

DNEVNICI, KVIZOVI, STRANE SERIJE

I dok su Dnevnik 2 RTS-a i Slagalica i tada, kao i dan danas na samom vrhu gledanosti u svojim kategorijama, zanimljiv je redosled nekih, u to vreme, veoma popularnih kviz emisija, poput Kviskoteke, Milionera, Keš taksija... Kada su u pitanju strane serije, te 2008. Turci još uvek nisu krenuli u svoje drugo veliko osvajanje Srbije, Sulejman je tek oštrio svoj mač (krenuo iz Turske 2011, došao u Srbiju 2012.), a na listi gledanosti dominirale su Latino sapunice, a posle srpskog jezika, najzastupljeniji bio je španski. Taman što je, zahvaljujući brzoj intervenciji i peticiji srpskih fanova Kasandra oslobođena iz zatvora, našim tv nebom duvala je "Oluja", koja je izazivala "Vrelu krv" i činila da gledaoci budu "Zauvek zaljubljeni", te da kao takvi uđu u "Anale" gledanosti te godine.

Foto: AGB Nielsen
Foto: AGB Nielsen
Foto: AGB Nielsen

Ako su vam se podaci iz ovog TV vremeplova dopali, pogledajte ispod i neke od segmenata najgledanijih emisija. A mi se analiziramo ponovo za 10 godina. I bez obzira šta gledali na televizijama, ostanite uz Telegraf.rs, vaš prvi i najvažniji klik.

Telegraf.rs/Aleksandar Jovanović

NAPOMENA: * Istraživanja gledanosti su za period maj - decembar 2008. godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Madman

    28. avgust 2018 | 22:00

    Prosto da ne poverujes, ali mi jako nedostaje ovo vreme, izuzev politike, tu sam neutralan. Citajuci ovo, s obzirom gde smo sada, jako bih voleo da opet prozivim ove godine. A da ne pricam 90-te.

  • :)

    29. avgust 2018 | 01:39

    Meni je najdrazi bio period do 2008 tad mi je sve imalo neku dusu pa cak i Pink.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA