Jeremić i Tadić u trci za generalnog sekretara UN?

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić kaže da bi Vuk Jeremić bio odličan kandidat, dok beogradska štampa navodi da će i Boris Tadić, ukoliko njegova stranka uđe u Vladu, tražiti podršku za kandidaturu za mesto šefa UN

  • 8

Za mesto generalnog sekretara UN, po isteku mandata Ban Ki Muna, pored Vuka Jeremića zainteresovan je i lider NDS Boris Tadić, piše beogradska štampa.

 

Šef diplomatije Ivan Mrkić kaže za "Novosti" da bi "Jeremić svakako bio odličan kandidat, sa neobično bogatom biografijom".

 

- Osim kvalifikovane ličnosti, najbitnije je da se proceni od kolikog je to interesa za Srbiju. A verujem da bi za Srbiju bilo dobro da njen predstavnik bude na čelu najvažnije međunarodne organizacije, koja okuplja sve suverene države na planeti - rekao je Mrkić.

 

 

List "Informer" navodi, pozivajući se na izvor blizak Tadiću, da je moguće da će o svojim planovima Tadić obavestiti lidera SNS Aleksandra Vučića tokom današnjih razgovora o novoj vladi.

 

- Borisa rad u parlamentu ne zanima, kao ni ministarska fotelja. Zato će, ukoliko napravi dogovor s Vučićem da njegova stranka uđe u vladu, on za sebe tražiti podršku za kandidaturu za mesto šefa UN - navodi taj izvor.

 

Tadićeva savetnica Marina Komad, iako ne odbacuje ovu mogućnost, kaže za taj list da "Boris trenutno ne razmišlja o kandidaturi, već je okrenut unutrašnjoj politici".

 

 

Jeremić, kako navode "Novosti", po povratku u Beograd nakon uspešnog predsedavanja Generalnom skupštinom UN, nije krio da bi želeo da nastavi karijeru na čelu najmoćnije svetske organizacije.

 

Zasad se zna da će Jeremiću "na crtu" najverovatnije izaći bivši slovenački predsednik Danilo Tirk, hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić, slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak i generalna direktorka Uneska, Bugarka Irina Bokova.

 

Novi generalni sekretar UN trebalo bi da stupi na dužnost 1. januara 2017, a njegov mandat traje pet godina i može se jednom obnoviti.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    10. april 2014 | 09:15

    Mislim da Jeremic ima najbolje predispozicije, covek je vec tamo. Vucicu bi bilo u interesu da iz njegove vlade bude neko, ipak Boris nema te sanse kao Jeremic.

  • G-Man

    10. april 2014 | 08:10

    Ja kazem Jeremic.....

  • vaš novinar

    10. april 2014 | 09:24

    Tadiću, ti si svoj doprinos sa zapada doprineo.....nemoj više, molim te.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA