MRKIĆ: Vatikan neće priznati Kosovo

Ministar inostranih poslova navodi da je srpska diplomatija neprestano angažovana da spreči eventualna nova priznanja

  • 19

Vatikan ne namerava da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i nema nagoveštaja da će pet zemalja članica EU promeniti svoj stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, poručio je šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.

 

On je u intervjuu za "Večernje novosti" rekao da će Beograd uskoro posetiti visoki zvaničnik Svete stolice, što će biti još jedna prilika da Srbija ukaže na svoje principijelne pozicije u vezi sa odbranom suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

 

Priština ne odustaje od lobiranja da izdejstvuje nova priznanja nezavisnosti, a poslednjih nedelja i meseci pritisci su posebno usmereni na Vatikan", međutim, kako je naveo, srpska diplomatija je neprestano angažovana da spreči eventualna nova priznanja i ta aktivnost ostaće jedan od prioriteta naše spoljne politike i DKP mreže i u narednom periodu.

 

 

- Prošlo je šest godina od secesionističkog pokušaja Prištine da se proglasi novom albanskom državom na srpskom tlu. Sećam se da su tada pesimisti govorili da će za godinu dana velika većina u UN priznati tu jednostrano proglašenu nezavisnost. Ali, to se nije dogodilo - podsetio je on.

 

Mrkić poručuje da velike i uticajne sile, poput Kine, Rusije, Indije, Brazila, Južnoafričke Republike, Indonezije, Irana, Argentine nisu priznale nezavisnost KiM, niti to nameravaju da učine.

 

Vlasti u Prištini i njihovi moćni saveznici vrše i stalne pritiske na pet zemalja članica EU, koje nisu priznale tzv. državu Kosovo, da promene svoj stav, a Mrkić kaže da nema takvih nagoveštaja iz Grčke, Španije, Rumunije, Kipra i Slovačke.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    21. april 2014 | 09:04

    Cuvaj se Latina...

  • Herceg

    21. april 2014 | 09:03

    Zabole me više ko će ga i da li će ga priznati, kad ste ga vi priznali, nesrećnici.

  • Smederevac

    21. april 2014 | 09:10

    Ministar i svi ostali mogu samo da pricaju i to za internu upotrebu.Sve je to drmagogija i prazne price.Pa to nema nikakvog smisla taj isti gospodin i svi ostali ne mogu da idu na Kosovo dok im Pristina ne odobri i nemojte vise da nas obmanjujete kada znamo realno stanje a vase price vise nikog ne zanimaju jer su samo lazi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA