Štefan File uskoro u Beogradu?

Iako tačan datum nije poznat, spekuliše se da bi File mogao da dođe u Srbiju početkom maja. Krajem aprila, najavljena je i poseta Ketrin Ešton

  • 10

Evropski komesar za proširenje Štefan File želi da uskoro poseti Srbiju, ali datum eventualne posete još nije utvrđen, rekao je danas portparol Evropske komisije Peter Stano.

- Komesar redovno posećuje sve zemlje koje spadaju u njegovu nadležnost i želi da uskoro poseti i Srbiju. Čim bude određen datum posete i dogovoren plan sastanaka s partnerima, saopštićemo to javnosti - rekao je Stano.

Neki makedonski mediji su javili da bi File trebalo da doputuje u Beograd i Prištinu 5. i 6. maja.

Iz Brisela je prethodno najavljeno da će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton posetiti Beograd krajem meseca, odmah nakon što bude formirana nova srpska vlada.

Funkcioner Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman rekao je da je najverovatniji datum posete 28. april, s obzirom da bi do tada novi sastav vlade trebalo da bude potvrđen u Narodnoj skupštini.

Ešton će u Beogradu razgovarati sa budućim premijerom Aleksandrom Vučićem i ostalim članovima vlade o procesu evrointegracija, nastavku dijaloga Beograda i Prištine i normalizaciji odnosa, kao i o primeni Briselskog sporazuma iz aprila prošle godine.

Poslednja, 23. runda briselskog dijaloga u kojoj su učestvovali sad već bivši predsednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači održana je 31. marta i tom prilikom je postignut načelni sporazum o pravosudnom sistemu u severnom delu Kosova.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA