Mihajlović: Dižemo građevinarstvo na noge, dozvola će se dobijati za 28 dana!

- Zakon o planiranju i izgradnji biće u skupštinskoj proceduri do kraja meseca i građevinska dozvola će dobijati u roku od 28 dana - kaže ministarka građevine i saobraćaja Srbije

  • 11

Građevinarstvo i saobraćaj su zapušteni, ali ću se maksimalno potruditi da u njima budu ostvareni rezultati, kaže potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je za TV Pink rekla da su ti sektori zapušteni i da je i u energetici bilo puno problema, ali da je uspostavljen sistem, a da se sada pokušava podići "građevinarstvo na noge".

Govoreći o izgradnji deonice Ub - Lajkovac na Koridoru 11, Mihajlović je podsetila da se ta deonica gradi gotovo pet godina i finansira iz budžeta Srbije.

Mihajlović je objasnila da su inspekcije bile na toj deonici, da će razgovarati sa predstavnicima Puteva Užice i Planuma, da očekuje nalaženje zajedničkog jezika, ali da dodatnog novca neće biti, dok će dugovanja biti isplaćena.

- U ugovoru stoji da se plaća avans od 15 odsto izvođaču radova, a da se ostatak novca daje tek godinu dana nakon završenih radova - objasnila je ona i dodala da su ta dva preduzeća kao izvođači dobili 65 odsto novca, čak i više od sredstava predviđenih ugovorom.

Ministarka je najavila da će zakon o planiranju i izgradnji biti u skupštinskoj proceduri do kraja meseca i da će se građevinska dozvola dobijati u roku od 28 dana.

Mihajlović je rekla da je puno krađa na prugama i rampama i da su upozoreni svi koji upravljaju vozovima, ali da železnica mora brže da reaguje i da je ugovorem sastanak sa železnicom.

Jedan od prioriteta je bezbednost u putnom i železničkom saobraćaju, a cilj je da 2017. nijedno dete ne pogine u saobraćaju, istakla je Mihajlović, podsetivši da je prošle godine poginulo 12, a do maja ove godine četvoro i da za 40 odsto mora biti smanjen broj saobraćajnih nezgoda.

Na pitanje da li će biti smena u "Putevima Srbije" "Železnicama" i "Koridorima", Mihajlović je odgovorila da će rezultati opredeliti opstanak svakog direktora i da je najvažnije da planovi budu realizovani.

Ministarka je ocenila da je sistem srpskog vazduhoplovstva uređen i da veruje da će biti omogućeni letovi za Ameriku. Ona je istakla da postoji potreba za izgradnjom 42.000 stanova za vojsku i da se razgovara sa jednom od arapskih kompanija.

Mihajlović je precizirala da ima milion i po nelegalno izgrađenih objekata i dodala da to pitanje mora da se reši.

Govoreći o putnoj i železničkoj infrastrukturi, Mihajlović je naglasila da Koridor 10 mora da bude završen do kraja 2016. godine, a da, kada je reč o Koridoru 11, veruje da će biti obezbeđeno finansiranje od Požege do Boljara.

Ona je podsetila na izjavu premijera Aleksandra Vučića da koridori moraju biti završeni do kraja 2016. godine i najavila da će građevinska industrija biti uposlena, podsetivši na radove na obilaznici oko Beograda i na projektu "Beograd na vodi".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lanisav

    14. maj 2014 | 14:28

    Dozvola mogla bi da se dobije za 8 dana ali za to treba skolovani i profesionalni ljudi ne ovi sto su u kancelarijama upali preko veze uz pomoc cika mite.

  • Flor

    14. maj 2014 | 11:00

    Za kuću od 110 kvadrata u lazarevcu sam dao oko 9000 e za papire, taxe, naknade, porezi itd. Ako hoćete gospodjo Mihajlović da stranci grade fabrike u Srbiji drastično smanjite cene tih troškova...

  • Imenjak

    14. maj 2014 | 11:00

    Daj boze iz vasih usta u bozje usi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA