Jeremić: Da li ću voditi UN, odlučuje Srbija, a ne ja!

- Koncentrisan sam na rad u Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, od koga želim da napravim instituciju koja je međunarodno priznata - kazao je nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsedavajući Skupštine UN-a

  • 3

Vuk Jeremić izjavio za B92 da ne planira za sada da se politički angažuje, dodajući da mu je prioritet izgradnja međunarodnog ugleda CIRSD-a, na čijem je čelu.

- Koncentrisan sam na rad u Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, od koga želim da napravim instituciju koja je međunarodno priznata. Konferencija koja će se, u organizaciji CIRSD-a, održati u Beogradu, znak je da idemo u tom pravcu - kazao je nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsedavajući Skupštine UN.

Jeremić je u Kažiprstu B92, odgovarajući na pitanje da li su ga zvali da se politički angažuje, o čemu je više puta bilo reči u medijima, rekao da ima pristojan odnos sa mnogima koji se bave javnim poslovima, pa i sa političarima, ali da nije bilo ozbiljnih razgovora oko njegovog političkog angažmana.

- Svi koji su mi bliski znaju da sam posvećen radu u CIRSD - dodao je on.

Takođe, rekao je da ne prati mnogo dešavanja u Demokratskoj stranci, čiji je bio član.

Nije hteo direktno ni da odgovori na pitanje da li će se kandidovati za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, nakon što tu funkciju napusti Ban Ki Mun. Jeremić je, međutim, rekao da je pitanje kandidata za tako važno mesto u toj međunarodnoj instituciji pitanje države i strategije.

- To nije pitanje pojedinačnih ambicija, to može biti samo ambicija države. Država o tome treba da razmisli, da li želi da se kandiduje za to mesto i, na kraju, ima li kanddata za tako važno mesto. To je veoma ozbiljna odluka koja je takože i strateški važna -  istakao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, sledeći kandidat koji treba da zameni Ban Ki Muna, trebalo bi da bude neko iz zemalja Istočne Evrope.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    29. maj 2014 | 11:14

    Ovaj bi opet u NY. Pa jos nismo potrosili pare koje smo zaradili od posledica tvog poslednjeg boravka tamo. Tako nam je krenulo da se za godinu dana niko nece ni secati da si i gde bio.

  • likizhr

    29. maj 2014 | 12:19

    Ovaj Pajo Patak bi opet zivio besplatno ..

  • React

    30. maj 2014 | 02:05

    Mi Srbi svakog znamo da vredjamo i ismevamo,umesto da podrzimo i cenimo ovakve ljude

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA