Selaković: Štrajk advokata je rezultat loše politike!

- Štrajk je kulminacija teškog stanja u srpskoj advokaturi koje je prouzrokovano teškim stanjem u pravosuđu, a to je rezultat loše politike i nesuočavanja sa problemima dugo tokom prethodnog perioda - rekao je ministar pravde komentarišući štrajk advokata

  • 4
Vlada Srbije, sednica, trodnevna žalost, Nikola Selaković Foto: Milena Đorđević

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio da je štrajk advokata kulminacija teškog stanja u pravosuđu, što je rezultat loše politike u prethodnom periodu.

- Štrajk je kulminacija teškog stanja u srpskoj advokaturi koje je prouzrokovano teškim stanjem u pravosuđu, a to je rezultat loše politike i nesuočavanja sa problemima dugo tokom prethodnog perioda - kazao je Selaković za Televiziju Pink.

On je naveo da je na sastanku sa predstavnicima advokature i ministrom finansija Lazarom Krstićem dogovoreno da u ponedeljak, 7. jula bude formirana radna grupa koja ima zadatak da otkloni nejasnoće oko plaćanja poreza.

- Grupa koja će raditi dve nedelje ima zadatak da otkloni nejasnoće oko plaćanja poreza, a uveren da ćemo doći do dobrog rešenja koje će biti prihvatljivo i za državu i za advokate - dodao je ministar.

Radnu grupu činiće tri predstavnika advokata, dva predstavnika iz Ministarstva finansija i jedan iz Ministarstva pravde.

Prema njegovim rečima, tokom štrajka advokata koji je u Beogradu prekinut juče, pravosudje je prilično trpelo, jer je štrajk u glavnom gradu u odnosu na ostatak Srbije trajao tri dana duže.

- Advokati u Beogradu se nisu pridržavali poziva i apela Advokatske komore Srbije koji je upućen u petak, razlog za to ne bih razlagao, ali je očigledno da postoji jedno neslaganje - izjavio je Selaković.

On je kazao da postoji ideja da se u nekoliko struka "od ključne važnosti za ljude, kao što su medicina, pravo i učiteljski fakulteri propišu specifični uslovi.

Kako je objasnio, poglavlje 23 je najteži potez koje Ministarstvo pravde, Vlada Srbije i gradjani treba da urade, jer on podrazumeva promenu Ustava.

- Promena Ustava Srbije nije nešto što se radi svaki dan i što je lako izvodljivo, u odnosu na trenutak kada sam preuzeo funckiju i današnji trenutak, razlika je velika, daleko da je stanje dobro, ali je razlika velika - dodao je ministar pravde.

Selaković je rekao da je na izborima nedvosmisleno izražena volja gradjana da podrže politiku evropskih integracija, a da je promena Ustava neizostavna stavka na tom putu.

- Pored ustavnih promena, potrebno je i donošenje zakona o pravosudnoj akademiji i donošenje nekih zakona koje smo već izradili, a za koje čekamo presudu iz Brisela, kao što je Zakon o zaštiti prava na sudjenje. To je potpuno novi zakon za koji sam ubedjen da će biti pred poslanicima do jeseni - zaključio je Selaković.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zemunac

    3. jul 2014 | 10:23

    Strajk advokata je farsa Oni znaju kako treba sa drzavom Ja nepoznajem siromasnog advokata

  • Anonimna budala

    3. jul 2014 | 10:44

    Advokati nisu u teškoj situaciji! Do sada nisu plaćali porez!!!! I sada zamislite, treba da plate? Kada je advokatska komora Srbije učestvovala u nekoj humanitarnoj akciji??? To je skup ljudi bivše sudije i bivši policajci koji zarađuju na tarifama enormno visokim, višim nego u Kanadi!! A porez nikakav.

  • SAVO

    3. jul 2014 | 11:12

    Necemo ni mi ostali da placamo porez i sta onda...advokati ucenjuju DRZAVU i opet ce uspeti u tome...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA