ŠIROKO: Za putovanja poslanika Skupština izdvojila 45 miliona!

Kada je reč o troškovima putovanja u inostranstvu potrošeno je oko 45 miliona dinara, a precizirano je da su poslanicima 2009. godine ukinute dnevnice i da se u skladu sa Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika poslanicima isplaćuje nakanda troškova za sednice skupštinskih odbora koje se održavaju van sedništa parlamenta

  • 6

Skupštini Srbije, čiji je budžet iznosio nešto više od 2,1 milijarde dinara, do kraja budžetske godine ostalo je na raspolaganju oko 985 miliona dinara. Ovo su podaci koji stoje u Izveštaju generalnog skeratara parlamenta Jane Ljubičić o troškovima za prvih šest meseci ove godine, koji je danas uvojio Administrativni odbor.

U Izveštaju o korišćenju i raspolaganju sredstvima za rad parlamenta za prvih šest meseci ove godine navedeno je da plate poslanika nisu menjane od 2005. godine i da je za njihova lična primanja i naknade troškoga u tom periodu utrošeno oko 290 miliona dinara.

Za rad stručnih službi potrošeno je oko 480 miliona dinara.

Za finansiranje rashoda indirektno vezanih za obavljanje funkcije poslanika, kao što su stučni i drugi poslovi radnih tela, predsednika i potpredsednika parlametna i poslaničkih grupa..., utrošeno je 1,6 milijardi dinara.

Za isplatu zakupa stana poslanicima potrošeno je za prvih šet meseci ove godine 1,6 miliona dinara, a za naknade za odvojen život od porodice oko 470.000 dinara.

Ta naknada smanjena je odlukom Adminsitrativnog odbora 2009. godine sa 75 na 40 odsto prosečne mesečne zarade u Srbiji, stoji u Izveštaju.

Za poslanički dodatak, odnosno paušal, u Izveštaju je navedeno da je potrošeno oko 69 miliona dinara od januara do juna ove godine i da on iznosi 40 odsto poslaničke plate na stalnom radu.

Kada je reč o troškovima putovanja u inostranstvu piše da je potrošeno oko 45 miliona dinara, a precizirano je da su poslanicima 2009. godine ukinute dnevnice i da se u skladu sa Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika poslanicima isplaćuje nakanda troškova za sednice skupštinskih odbora koje se održavaju van sedništa parlamenta.

Parlamentu je, prema Izveštaju, donirano oko dva miliona dinara, a do sada je od te sume potrošena polovina.

Donacije su stigle od UNDP - za jačanje nadzorne uloge i javnosti parlamenta, a iz OEBS za projekat Jačanje kapaciteta parlamenta u cilju efikasne komunikacije sa građanima.

Za vanredne parlamentarne izbore potrošeno 1,1 milijarda dinara, takođe je navedeno u Izveštaju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stefa

    25. jul 2014 | 14:18

    nisu im menjane plate od 2005? hitno da im povecate plate na 400.000din. momentalno! i to svima. i da im uplatite 30dana letovanja i barem 20dana zimovanja. kako nas bre srbi nije sramota? pa oni bre sede tu po ceo dan, disu, postoje. stvarno treba da nas bude sramota da rade tako odgovoran posao a da im plata bude iz daleke 2005godine. evo, prvi potpisujem peticiju da im se finansije povecaju.

  • iznogud

    25. jul 2014 | 17:56

    za strucni rad isl izdvojeno 15 miliona evra,pa objasnite kakav je to strucni rad,da nije mozda to preko tendera...a nama skidate od plata 10 posto,

  • Sutra

    25. jul 2014 | 17:08

    A narodu -10%...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA