Funkcioneri moraju da popišu imovinu članova porodice!

Novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije omogućiće agenciji efikasiji rad i ojačati njenu nezavisnost, a funkcioneri će imati veću odgovornost, kaže direktorka tog tela Tatjana Babić

  • 8

Novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije omogućiće agenciji efikasiji rad i ojačati njenu nezavisnost, a funkcioneri će imati veću odgovornost, kaže direktorka tog tela Tatjana Babić i kao jednu od novina navodi da će funkcioneri morati da popišu imetak i članova porodice, bez obzira na to što ne žive pod istim krovom.

- Precizirano je da se podaci koje funkcioner prijavljuje odnose na svu imovinu i prihode, ne samo u zemlji, nego i u inostranstvu. Proširuje se i krug povezanih lica, pa je predvidjena obaveza funkcionera da dostavi podatke i o roditeljima i deci, bez obzira na to da li žive u istom porodičnom domaćinstvu - navela je ona za Novosti.

Babić ističe da Agencija dobija novo ovlašćenje - moći će od povezanih lica da direktno zahteva podatke, ako se posumnja da funkcioner prikriva stvarnu vrednost svoje imovine i prihoda, a ko odbije kazne su od 20.000 do 50.000.

Prema njenim rečima, Agencija će imati i pravo da direktno pristupa službenoj dokumentaciji organa javne vlasti i drugih pravnih lica koja su važna za postupak koji ona vodi.

Napominjući da se predvidja i obaveza banke da dostavi podatke o svim računima funkcionera i povezanih lica, Babić upozorava da su za banke koje se o to ogluše kazne od milion do dva miliona dinra.

Kao važnu izmenu ona navodi i ukidanje mogućnosti da se više funkcija obavalja na osnovu saglasnosti Agencije, uvodi se i zabrana obaveljanja savetničkih poslova, a nije dozvoljeno ni obavljanje funkcija u pravnim licima sa učešćem privatnog kapitala.

- Ako bi neko, uprkos izrečenoj meri, nastavio nezakonito da obavlja funkciju, agencija donosi odluku da mu se obustavi isplata zarada, naknada i drugih primanja po osnovu obavljanja te funkcije - ističe direktorka Agencije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavle

    29. jul 2014 | 12:36

    Pa ima direktoru u Srbiji i Republici Srpskoj koji žive u normalnim stanovima, a deca nezaposlena bez prihoda poseduju stanove po Beogradu i CG Primorju, zar je to teško proveriti i procesuirati! Naravno ako se hoće. Ali izgleda da je to problem, a nije problem uvesti taksu na TV aparate (televizore).

  • Vesna

    29. jul 2014 | 15:11

    A hoce li se onda utvrdjivati i odakle njihovoj bogatoj deci pocetni kapital?

  • Titi

    29. jul 2014 | 13:40

    Kazna od 20000 do 50000 nije ništa s obzirom da imovina koja se ne prijavi verovatno ima milionsku vrednost, tako da im se isplati da plate kaznu i mirni su. Kazna treba da bude paprerna da bi se postigao željeni rezultat, ovako im se samo otvara put da nastave po starom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA