Dačić: Ne možemo sankcionisati velike

- Apelujem na sve i na ukrajinske vlasti i na ruskog predsednika Vladimira Putina da dođe do mirnog rešenja jer zaoštravanje odnosa nije nikome u interesu - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije i dodao da Srbija neće da bude žrtva zbog ove krize, kao i da samo treba pronaći pravi pristup

  • 9

Prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da samo dijalog može da obezbedi trajno rešenje za krizu u Ukrajini.

- Apelujem na sve i na ukrajinske vlasti i na ruskog predsednika Vladimira Putina da dođe do mirnog rešenja jer zaoštravanje odnosa nije nikome u interesu - rekao je Dačić i dodao da Srbija neće da bude žrtva zbog ove krize i da treba samo pronaći pravi pristup.

Srbija podržava mirno rešenje ukrajinske krize, ponovio je Dačić i poručio da ona "ne može da sankcioniše veće i jače od sebe".

- Smatramo da samo dijalog može da obezbedi trajno rešenje za krizu u Ukrajini. Mi ne smemo da učestvujemo u ovom ratu, ali izgleda mi da je to nekome cilj - rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji u Ministarstvu spoljnih poslova.

Upitan da li se politika Srbije promenila kada je reč o krizi u toj zemlji, Dačić je ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

- Kada mi iz Evropske komisije kažu da se eksplicitno izrazimo oko Ukrajine, ja im onda kažem da pročitaju svoje saopštenje o Izraelu i Gazi - rekao je šef srpske diplomatije.

On je ponovio da prvi spoljnopolitički prioritet vezan za članstvo zemlje u EU da podrazumeva da Srbija uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Briselom.

- To je proces koji nas čeka i mi imamo tu obavezu, ali moramo da imamo u vidu i naše nacionalne interese - rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija s jedne strane ima dobre odnose sa Rusijom, ali da nam sa druge strane ne treba sukob sa Zapadom, jer, kako je naveo, u tom sukobu ne možemo da pobedimo.

- Mi bismo mogli da razmislimo o odustajanju od Južnog toka, kada bismo imali neku alternatrivu. Ali, ja nisam čuo za drugu alternativu - rekao je Dačić.

- Svaka odluka se mora doneti, ali sve u svoje vreme - poručio je Dačić i ponovio da će pritisci na Srbiji biti veliki kada je reč o ukrajinskog krizi.

- Predstavili smo se kao ozbiljan politički igrač - dodao je on.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija, za prvih sto dana rada Vlade, ostvarila veliki pomak u spoljnoj politici.

- Međunarodni položaj naše zemlje je mnogo bolji nego što je bio ranije. U ovoj oblasti je ostvaren veliki pomak - rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

Komentarišući rad Vlade u proteklom periodu, on je rekao da je resorno ministarstvo "u punoj meri bilo angažovano" u ostvarivanju spoljnopolitičkih prioriteta - na prvom mestu, članstva zemlje u EU, zatim na jačanju saradnje sa susedima, kao i na očuvanju teritorijalnog integriteta.

- Ministarstvo spoljnih poslova je pripremilo izveštaj o radu i svima će u nedelju biti predstavljen - najavio je šef diplomatije.

On je ocenio i da Srbija nije "tema za razne vrste ultimatumuma i pritiske".

- Uspeli smo da se predstavimo kao ozbiljan politički igrač na međunarodnoj političkoj sceni - i u Moskvi, i u Parizu, i u Berlinu - rekao je Dačić.

Komentarišući predsedavanje Srbije OEBS-u sledeće godine, Dačić je ocenio da zemlju očekuje "težak posao" i da je reč o "velikom ispitu zrelosti".

- Biće potrebno mnogo političke mudrosti kako da Srbija obavi svoj posao tako da OEBS funkcioniše - ocenio je on.

Dačić je najavio da će početkom decembra u Bazelu biti održana ministarska konferencija na kojoj će Srbija preuzeti predsedavanje od Švajcarske, dok će prvi zasedanje Stalnog saveta OEBS-a pod "srpskom palicom" biti održano 14. januara u Beču

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajko

    1. avgust 2014 | 17:35

    Necemo bre u EU.

  • Tesko

    1. avgust 2014 | 15:24

    Bice srbiji tesko da odluci, jos teze biti neutralan. Veliki pritisak za odluku.

  • ap0calypto

    1. avgust 2014 | 22:14

    Svako sa iole malo mozga rezonuje da mi ne mozemo nikome dati sankcije. A narocito ne Rusiji, niti imamo bilo kakav razlog. Kina, Rusija jedine daju veto u UN po pitanju Kosova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA