ZANIJER: Srbija kao neutralni posredinik u rešavanju krize u Ukrajini

- Srbija je u dobroj poziciji da odigra ulogu poštenog posrednika u ovim teškim uslovima razdora između Istoka i Zapada - izjavio je generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Lamberto Zanijer

  • 5

Generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Lamberto Zanijer veruje da će Srbija, kao naredni predsedavajući te organizacije, biti u stanju da nastavi napore Švajcarske za rešavanje krize u Ukrajini, budući da ima istorijske veze sa istočnim slovenskim zemljama i odnose sa EU koji su usponu.

Neutralna Švajcarska predsedava OEBS-om u ovoj godini, a Srbija - zvanični kandidat za članstvo u EU - zameniće je na tom mestu tokom 2015. godine, prenose RIA Novosti.

- Srbija je u dobroj poziciji da odigra ulogu poštenog posrednika u ovim teškim uslovima razdora između Istoka i Zapada. To je ovoj organizaciji potrebno - neutralno liderstvo koje drži otvorenim sve kanale komunikacije sa svim stranama. Švajcarska je to savršeno činila, a Srbija to može dobro da nastavi. Ona ima dobre odnose s Moskvom, odnose u usponu sa Briselom i tradiciju aktivnog prisustva u OEBS-u - rekao je Zanijer na jednom od okruglih stolova Evropskog foruma u Alpbahu, Zapadna Austrija.

Vršilac dužnosti predsednika Stalnog saveta OEBS-a, stalni predstavnik Švajcarske u toj organizaciji Tomas Greminger je dodao kako je Srbija sve aktivinija u OEBS-u po pitanju krize u Ukrajini, kao i da je Švajcarska spremna da joj pomogne u budućem predsedavanju.

Greminger je naglasio i da je švajcvarski predsednik Didije Brukhalter prošle nedelje jasno rekao da je spreman da odigra aktivnu ulogu u podršci srpskom predsedavanju OEBS-om.

Direktor Akademije OEBS-a u Biškeku, mađarski ekspert Pal Dunaj, napomenuo je da je za uspeh srpskog predsedavanja važno da ni Rusija ni EU ne pritiskaju Srbiju da učini egzistencijalni izbor između Moskve i Brisela.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Malis

    26. avgust 2014 | 01:28

    Srbija predlaze da se sve ukrainke od 18 do 32 presele u srbiju da bi momci mogli na miru da ratuju.

  • 666

    26. avgust 2014 | 06:25

    Ufffff odjedanput mi njima vazni.....kad platite stetu bombardovanja.

  • zorankan

    26. avgust 2014 | 07:35

    Srbija hita ka EU i spremna je i treba da uradi drzava i svi njeni gradani sve sto trazi EU. Tako da mi ne zelimo biti neutralni. Jer kad si neutralan i neovisan trebas zapet i radit a za nas je to smrt jer se zna da rad i razmisljane skracuju zivot. Oni koji nisu bolovali od tog virusa su zato vec otisli u inostranstvo, a poneki zdravi jos cekaju vize.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA