STIŽU POHVALE IZ CELOG SVETA: Srbijo, dobrodošla u porodicu civilizovanih država!

Nakon održanog Prajda u Beogradu, Vlada Srbije je dobila pohvale od Evropske Unije, britanskog Forin Ofisa, kao i od zapadnih medija koji ocenjuju da Srbija "pokušava da pokaže da poštuje ljudska prava svih građana"

  • 53

Danas je Srbija u centru pažnje svetskih medija zbog Parade ponosa, a čestitke na njenom održavanju našoj zemlji stižu sa svih strana.

Britanski Forin ofis čestitao je danas Srbiji na uspešnoj Paradi ponosa u Beogradu, a Vladi Srbije na stvaranju odgovarajućih uslova za održavanje prve takve manifestacije od 2010. godine.

Britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington pozdravio je današnje održavanje beogradskog Prajda i izrazio zadovoljstvo što je "raznolikost Srbije proslavljena u prisustvu velikog broja ljudi", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu britanske vlade.

- Vlada Srbije zaslužuje priznanje što je, nakon što je u protekle tri godine Parada bila zabranjena iz bezbednosnih razloga, stvorila uslove da se Parada održi, i nije ustuknula pred pretnjama netolerantne manjine - saopštio je Lidington.

Komesar za proširenje Štefan File danas je u ime Evropske unije pozdravio održavanje Parade ponosa u Beogradu i osudio pretnje desničarskih organizacija pripadnicima LGBT populacije.

- Odajemo počast pripadnicima službi bezbednosti koji su zaštitili učesnike Parade - navedeno je u saopštenju za medije iz Fileovog kabineta, uz pohvale liderima političkih stranaka, poslanicima i predstavnivima civilnog društva koji su podržali održavanje ove manifestacije.

Zapadni mediji su izvestili da je u Beogradu, prvi put posle 2010. godine, održana Parada ponosa, uz masovno policijsko obezbeđenje, i ocenili da je Srbija, kandidat za članstvo u EU, želela da pokaže da poštuje prava svih građana.

Rojters je naveo da su ulice kojima su prolazili učesnici Parade bile zatvorene za saobraćaj i da nije bilo prolaznika. Agencija Frans pres (AFP) napomenula je da je marš protekao bez incidenata, u opuštenoj atmosferi i uz glasnu muziku, a da su u obezbeđenu zonu mogli da uđu samo akreditovani novinari, organizatori i učesnici, sa specijalnim narukvicama.

AFP je ocenio je da se današnji Prajd smatra "ključnim testom" za posvećenost Srbije, kandidata za članstvo u EU, da zaštiti prava manjina.

Sličnu ocenu izneo je i BBC, ocenivši da je glavni motiv za odluku da se dozvoli održavanje Prajda nesumnjivo bila želja Srbije da pokaže Briselu toleranciju, a i Asošijeted Pres se slaže da Srbija, kandidat za članstvo u EU, "pokušava da pokaže da poštuje ljudska prava svih građana".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    28. septembar 2014 | 19:13

    Mi smo bili civilizacija kad ovi sa zapada nisu znali kako se zovu.

  • How Yes No

    28. septembar 2014 | 21:49

    Sada je red na Pristinu i Tiranu da odrzi Gay Pride i pokaze Evropi koliko su i Albanci tolerantan narod!!!

  • аа

    28. septembar 2014 | 23:07

    А Русија?русија не хвали,јер је То нормална земља.Угледајте се на Русе!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA