Jeremić: O dolasku Putina u Srbiju razmišljam kao antifašista!

- Predsenik Vladimir Putin dolazi da sa državnim vrhom obeleži 70 godina od oslobađanja Beograda koji su pripadnici Crvene armije koji su zajedno sa našom vojskom oslobađali ulicu po ulicu uz ogomne ljudske žrtve i to su stvari koje po meni ne smeju pasti u zaborav - kaže Vuk Jeremić

  • 4

Bivši šef diplomatije Vuk Jeremić kaže za Radio B92 da na posetu ruskog predsednika Vladimira Putina pre svega gleda kao antifašista.

Jeremić kaže da bez obzira na dnevnopolitičke komentare predstojeće posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, ne bi trebalo zaboraviti da će ona biti deo obeležavanja važne godišnjice pobede nad fašizmom.

Poseta ruskog predsednika jeste povod za debate o interesima i šteti koju takva poseta eventualno donosi, kaže Jeremić ali bira da o dolasku Putina razmišlja pre svega kao antifašista.

- Da li nešto donosi više koristi i li štete to je nešto što morate da imate u vidu kada donosite važne odluke ali isto tako postoje neke stvari koje imaju trajniju vrednost. Antifašistička tradicija i činjenica da je to sastavni deo našeg identiteta predstavlja upravo tu jednu trajniju vrednost. Predsenik Vladimir Putin dolazi da sa državnim vrhom obeleži 70 godina od oslobađanja Beograda koji su pripadnici Crvene armije koji su zajedno sa našom vojskom oslobađali ulicu po ulicu uz ogomne ljudske žrtve i to su stvari koje po meni ne smeju pasti u zaborav - kaže Jeremić.

Dok je bio šef diplomatije Jeremić se izborio da Srbija predsedava OEBS-om 2015. pa ga neki i danas kritikuju zbog tog "vrućeg krompira" jer će se upravo u toj organizaciji lome koplja između Rusije i Zapada, a u vezi sa Ukrajinom.

- Svaka vrsta prisustva na takvoj međunarodnoj poziciji je velika prilika. Takođe je moguće napraviti štetu, postići autogol. To će pre svega zavisti od naše sposobnosti, umešnosti, kompetentnosti, ali i političke volje, za koju verujem da će je biti. Mislim da Srbija ima sve preduslove da bude uspešna - smatra Jeremić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA