SVETSKI MEDIJI: Putin dolazi u Srbiju da učvrsti uticaj Rusije!

Strane agencije navode da je Putinova poseta i za Beograd prilika da pošalje političku poruku Zapadu, a i da se, uoči predsedavanja OEBS-om, predstavi kao "pogodno mesto za sastanke (Rusije i Zapada) o pitanjima kao što je Ukrajina"

  • 14

Svetske agencije najavljuju danas posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, stavljajući akcenat na činjenicu da ona pada u vreme ukrajinske krize.

Putin, čiji su se odnosi sa Evropskom unijom pogoršali zbog Ukrajine, i dalje može da računa na toplu dobrodošlicu u Beogradu koji je odbio da se pridruži evropskim sankcijama Moskvi, navodi agencija Frans pres, uz ocenu da je takva vrsta podrške "retka u Evropi".

AFP navodi i da Putin dolazi u Beograd da učvrsti uticaj Rusije na Srbiju koja balansira između Brisela i tradicionalnog saveznika Moskve. Francuska agencija podseća da naša zemlja od prošlog novembra, kada je počela kriza u Ukrajini, pokušava da balansira između obaveza koje ima prema EU, sa kojom je u januaru otpočela pregovore o pristupanju, i dobrih odnosa koje održava sa Moskvom.

Frans pres navodi i mišljenje analitičara Miodraga Radojevića da je Putinova poseta i za Beograd prilika da pošalje političku poruku Zapadu, a i da se, uoči predsedavanja OEBS, predstavi kao "pogodno mesto za sastanke (Rusije i Zapada) o pitanjima kao što je Ukrajina".

Rusija je podržavala Beograd u prošlosti i suprostavila se nezavisnosti Kosova, a eksperti kažu da Rusija sada želi da uveri Srbiju da se njeno pridruživanje EU ne kosi sa interesima Moskve, navodi AFP.

- Glavni cilj (Putinove) posete je da potkprepi postojeće veze, a u vrhu agende biće energetika - rekao je francuskoj agenciji Fjodor Lukjanov, urednik lista "Rusija u globalnoj politici".

Srbija je i jedna od zemalja obuhvaćenih projektom Južni tok čija je svrha smanjenje oslanjanja Moskve na Ukrajinu kao tranzitnu zemlju za njen prirodni gas, a Rusija i Srbija sarađuju i na vojnom planu kroz bazu za brze odgovore u Nišu gde su bazirani ruski avioni, napominje AFP. U tekstu se, takođe, podseća da Moskva pomaže posustalu srpsku ekonomiju.

I britanska agencija Rojters najavila je danas Putinovu posetu Beogradu i vojnu paradu koja će u četvrtak biti održana povodom 70. godišnjice oslobođenja grada.

- U četvrtak će puške, tenkovi i avioni ponovo biti u ovom gradu, sada prestonici Srbije, povodom Dana oslobođenja koji se obeležava četiri dana ranije čime se ukazuje čast počasnom gostu - ruskom predsedniku Vladimiru Putinu - navodi Rojters.

Njegova poseta je, ocenjuje ova agencija, gest "pun simbolike usred podela između Istoka i Zapada u stilu hladnog rata povodom Ukrajine koje su Srbiju, zemlju koja je politički dužnik Rusije ali svoju ekonomsku budućnost vidi u EU, primorale na delikatno balansiranje".

Rojters navodi da Vašingtonu "nije prijatno što će Putin i njegov vrhovni vojni zapovednik prisustvovati paradi 4.500 srpskih vojnika dok NATO upozorava da ruski vojnici i dalje ratuju na istoku Ukrajine".

Britanska agencija napominje da je Srbija u periodu od 2007. do 2013. ostvarila mnogo veći izvoz u EU nego u Rusiju, kao i da je Unija u Srbiju direktno investirala u istom periodu 9,2 milijarde evra, u poređenju sa 2,5 milijardi evra koliko iznose ruska ulaganja.

- Tito je sjajno održavao ravnotežu između Istoka i Zapada tokom hladnog rata, ali to nije tako jednostavno otkako je srušen Berlinski zid - konstatuje Rojters, podsećajući da će Srbija, u procesu evropskih integracija, morati da postepeno usklađuje svoju spoljnu politiku sa politikom EU.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica

    14. oktobar 2014 | 14:47

    Putin je gospodin covek. Svaka njemu cast. Pa neka pukne cela EU. Ne mogu mu nista, hvala Bogu!

  • Jana

    14. oktobar 2014 | 14:26

    PA ŠTA!!! NE, NEGO SA VAMA ĆEMO. ZLOTVORI JEDNI

  • Rodoljub

    14. oktobar 2014 | 17:35

    Ti svetski mediji su sluge americkih nacista i robovlasnika. Oni smatraju da mogu da odredjuju ko sme kod koga da ide. Svetsko zlocinacko djubre.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA