OVAKO SRBI DARUJU SVOJE JUNAKE: Đoković i Putin jedini dobili najviša odlikovanja Srbije! (FOTO)

Najviša odlikovanja u Srbiji trenutno drže prvi reket sveta, koji je dobio najviše odlikovanje SPC-a - Orden Svetog Save i predsednik Rusije koji je od predsednika Srbije Tomislava Nikolića dobio - Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici

  • 21

Dva najviša odlikovanja u Srbiji nose među Srbima najomiljenije ličnosti, a to su srpski i svetski teniser br 1 Novak Đoković i predsednik Rusije Vladimir Putin!

Predsednik Rusije Vladimir Putin od predsednika Srbije Tomislava Nikolića, prilikom svoje posete Beogradu dobijo je najviše srpsko odlikovanjeOrden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Reč je o ordenu prvog stepena, a Putin je biti prvi i za sada jedini kome je on dodijeljen, kako je navedeno "za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Ruske Federacije".

Orden Republike Srbije ustanovljen je 26. oktobra 2009. godine, Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije, a uveden 2010. i dodeljuje se predsednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod.

Vladimiru Putinu najviše srpsko odlikovanje dodeljeno je još 22. februara 2013. godine, ukazom predsednika Nikolića.

Ukupno je do sada dodeljeno 18 Ordena Republike Srbije – 17 drugog stepena i jedan, Vladimiru Putinu, prvog stepena.

Patrijarh srpski Irinej uručio je najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću Orden Svetog Save prvog stepena, najviše odlikovanje koje Srpska pravoslavna crkva dodeljuje za dobročinstva i posvećenost veri.

- Kao sportisti i kao verniku, teško mi je da pronađem odgovarajuće reči kojima bih opisao osećanje zahvalnosti za ukazano mi poverenje Svetog arhijerejskog sinoda. Mogu da poručim da se samo mukotrpnim radom i verom u sebe, svoje bližnje i Boga može zaslužiti ovakvo poverenje - rekao je Đoković, koji je odlikovanje SPC primio u prisustvu svoje porodice.

Đoković je takođe dobio i Orden Karađorđevića.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko NS

    17. oktobar 2014 | 18:26

    Ordeni su u pravim rukama!

  • Darija

    17. oktobar 2014 | 19:03

    Veliko postovanja prema Putinu Srbija ima oduvek.Uvek nam je izlazio u susret i pomagao.U poslednje 2 godine ti odnosi su jos jaci, i stabilniji vise nego ikad,to treba iskoristiti na najbolji moguci nacin, uveren sam da vlada Srbije to moze.

  • Darija

    17. oktobar 2014 | 19:06

    Zasluzio je nas brat Putin svojim stavovima prema Srbiji da dobije najvise odlikovanje Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA