RAMA: Bolje da Srbija prizna da Kosovo nije njen deo

Albanski premijer Edi Rama je pozvao Beograd da ponovo razmotri svoj stav prema Kosovu. On je rekao za AP da međunarodnom politikom "ne treba da upravljaju fudbalske utakmice"

  • 91

Što pre Srbija formalno prizna da Kosovo nikad više neće biti njen deo, to je bolje i po Srbiju i po region, rekao je danas premijer Albanije Edi Rama i dodao da čvrsto oseća i veruje da su oni to i uradili samo što to nisu rekli, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, njegova zemlja i Srbija moraju da pokušaju da okončaju višedecenijsko uzajamno neprijateljstvo fokusirajući se na bitna pitanja kao što je na primer zajednička želja da uđu u Evropsku uniju, a ne na prošlonedeljne razmirice zbog fudbalske utakmice.

Rama je pozvao Beograd da ponovo razmotri svoj stav prema Kosovu, navodi AP. On je u intervjuu američkoj agenciji AP rekao da međunarodnom politikom "ne treba da upravljaju fudbalske utakmice".

Albanski premijer je trebalo da danas stigne u posetu Beogradu, u sklopu napora za ublažavanje tenzija koje su i dalje prisutne u regionu posle ratova u bivšoj Jugoslaviji, navodi američka agencija. Ta poseta je, međutim, odložena za 10. novembar nakon incidenta kad je na stadion partizana, tokom utakmice Srbija-Albanija, doleteo dron sa zastavom takozvane "velike Albanije".

Rama je istakao da dve zemlje ne mogu nigde da idu odvojeno.

- Zajedno mi možemo da učinimo da EU shvati da je Balkan za nju značajan danas isto koliko je i EU značajna za Balkan - rekao je on.

Rama je rekao da je "Velika Albanija srpska noćna mora, a nikako albanski projekat, niti u Albaniji niti na Kosovu".

- Ono što treba da nas ujedini je mnogo veće od onog što nas razdvaja. Mi želimo ''veliku Evropu'' a ne ''veliku Albaniju''. Mi se za to borimo - rekao je albanski premijer, prenosi agencija AP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    22. oktobar 2014 | 23:20

    Sta je ovom coveku? Vise antisrpskih izjava je dao od zavrsetka utakmice do danas nego za ceo svoj mandat Smorio si nas...

  • nessa

    23. oktobar 2014 | 00:43

    Ima Boga, svet ce jednoga dana videti ko su albanci a ko su Srbi..da ce Bog da se vratimo na nase i da zavrsimo pricu sa ovim albancima, jednom zauvek..sa njima nema mira niti ga je bilo i kada..samo napraviti zid izmedju njih i nas sto veci to bolji..dve vere, dve potpuno razlicite kulture jedna koja zna da postuje manjine Srbi i albanci koji ne vole izgleda ni sebe a ne druge nacije..oni znaju samo jedan jezik ,jezik sile .. lobiraju po svetu parama od prodaje narkotika i misle da ih svet voli..mislio sam jedno vreme da su za to krivi samo politicari a onda pogledam slike obicnog albanskog naroda sta radi sa nasim svetinjama i trgnem se..ne vidim da ce albanski narod ikada postovati srbiju cak i da im predamo kosovo..tek tada bi poceli da slave..ne kosovsku zastavu nego albansku sto i rade gde god da su..jednoga dana..na bojnom polju..kada dodju..

  • Ana

    23. oktobar 2014 | 00:13

    Mi toliko trpimo konstantno ponizenja da mi dodje da promenim nacionalnost od sramote kakve smo kukavice. Toliko !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA