VUČIĆ OCENJUJE MINISTRE: Kome se klima fotelja i ko "leti" iz Vlade Srbije?

Najave da će doći do nove rekonstrukcije Vlade i promene nekih ministara u janurau, već postoje u medijima. Naime, premijer Srbije je najavio početkom novembra ocenjivanje ministara, a evo kome preti "šut karta" iz Vlade

  • 16

Sagledavanje rada svakog ministra očekivano je i nužno, a da je i potrebno s vremena na vrede proveriti koliko je učinak napravio neki ministar skoro je podsetio i ministar odbrane, Bratislav Gašić. Naime, premijer Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je početkom novembra ocenjivanje ministara. Naravno, ukoliko se ispostavi da neki resor nije dobro radio - ministrima sledi "šut karta iz Nemanjine 11".

- Apsolutno se slažem sa najavom premijera o ocenjivanju ministara. To je nužno. U narednih nedelju, dve svako od nas će predati izveštaj, a on kao premijer daće konačnu ocenu, a naravno i građani Srbije - rekao je Gašić novinarima u Grabovici.

Najave da će doći do nove rekonstrukcije Vlade i promene nekih ministara u janurau, već postoje u medijima. Ukoliko do toga dođe, to će biti druga kadrovska promena otkako je formiran kabinet Aleksandra Vučića.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin, kaže da se o rekonstrukciji Vlade nije razgovaralo, a da premijer svakodnevno ocenjuje rad ministara.

- Ne znam odakle vam to - rekao je novinarima u Skupštini Srbije Vulin i dodao da nije ništa novo da se analizira rad funkcionera.

- Mislim da se svako od nas raduje da njegov rad bude adekvatno ocenjen - istakao je Vulin i dodao da će o eventualnoj rekonstrukciji odlučivati premijer.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević kaže da jedino premijer ima pravo i legitimitet da odgovori na pitanje o rekonstrukciji vlade, koja je po mišljenju te partije, od konstituisanja do danas pokazala da rešava probleme.

- Jedini koji može u ovom trenutku i koji ima potpuno pravo i legitimitet da da odgovor na pitanje o rekonstrukciji vlade je premijer Aleksandar Vučić. Što se tiče SPS, stranke koja jeste deo vladajuće koalicije, kao stranka koja je vrlo jasno rekla početkom konstituisanja da želimo da delimo vrednosti i odgovornosti ove vlade, mogu da kažem da mi jesmo zadovoljni svim onim što je ova vlada učinila i uradila od konstituisanja do danas - rekao je Milićević novinarima u parlamentu.

Istakao je da vlada ide sigurnim putem koji je trasiran ekspozeom premijera Vučića i da unutar vlade postoji potpuna saglasnost i jedinstvo, odlučnost i opredeljenost u realizaciji ciljeva i načela.

- Za period od konstituisanja do danas vlada je po mišljenju poslaničkog kluba SPS pokazala ono što je najvažnije - sposobnost najpre da rešava probleme, da ide u susret problemima, a ne da okreće glavu, da vodi jednu odgovornu politiku 'bez maski - rekao je Milićević.

 SEČA MINISTARA

S obzirom da je u poslednje vreme Vlada povlačila mnoge "bolne rezove", ali i da je došlo do nekih nepredviđenih situacija kao što su poplave, na primer, pojedini ministri se "održavaju" i klizaju na tankom ledu, te je lako da očekujemo da će se pozdraviti sa svojom dosadašnjom pozicijom.

Na tankom ledu su Velimir Ilić, ministar za vanredne situacije, i Srđan Verbić, ministar prosvete, a pod znakom pitanja je i ministar finansija Dušan Vujović. Ilić je u lošoj poziciji zbog konstantnih kritika Vlade i "nedovoljnog delovanja" u toku poplavnih talasa koji su uništili srpska domaćinstva.

Verbić je u lošoj poziciji zbog konstantnog nezadovoljstva studenata i prosvetara i zbog nemogućnosti da sa njima nađe "zajednički jezik" i da uspostavi dogovor.

Vujović, iako je sproveo bolne rezove i delovao u skladu sa dogovorom i odlukama Vlade Srbije, zamera mu se na čestom odsustvovanju s posla i putovanjima zbog supruge, koja živi na relaciji Ukrajina-SAD-Crna Gora.

Evo šta su uradili ministri iz SNS-a u prvih šest meseci:

Bratislav Gašić, odbrana

- održana vojna parada, i to posle 29 godina

- potpisan ugovor o vojno-tehničkoj saradnji s Rusijom

Nikola Selaković, pravda

- Agencija za borbu protiv korupcije preporučila da bude razrešen zbog sukoba interesa

- štrajk advokata zbog uvođenja nove pravosudne profesije - javni beležnici

- Usvojeno je osam zakona iz oblasti pravosuđa i izvršenja krivičnih sankcija, dok se u skupštinskoj proceduri nalazi zakon o zaštiti uzbunjivača i još dva zakona.

Zorana Mihajlović, saobraćaj

- počela izgradnja deonice Koridora 11

- rad na zakonu o planiranju i izgradnji, koji treba da omogući dobijanje građevinske dozvole za 28 dana

- uveden red u sistem dodele transportnih dozvola

Nebojša Stefanović, MUP

- rad na reformi MUP - smenjeno pet generala

- u rekordnom roku rešeni slučajevi koji su potresali Srbiju

Aleksandar Vulin, rad i zapošljavanje

- usvojen Zakon o radu

Jadranka Joksimović, evrointegracije

- lobiranje da Srbija do kraja godine otvori poglavlje 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu budžetskih sredstava

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deda

    29. oktobar 2014 | 09:09

    Niko od ministara ne valja,samo si ti dobar...

  • Ccc

    29. oktobar 2014 | 08:23

    Vulin usvojen zakon o radu axaxaxa pa nije ga on ni pravio a ni usvojio axaxaxa

  • Vexystar

    29. oktobar 2014 | 08:19

    Lom ste napravili pogotovo ovaj Velimir Ilic golub preletac i mirodjija u svakoj corbi od Milosevica na ovamo....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA