NIKOLIĆ I IVANOV: Srbija i Makedonija imaju istu viziju! (FOTO)

- Zamolio sam predsednika Ivanova da se što pre usvoji sporazum o zaštiti vojnih memorijala i mesta stradanja civila - poručio je predsednik Srbije

  • 2

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dočekao je danas makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, s kojim se saglasio da treba intenzivirati odnose dve zemlje u svim sferama.

Predsednici dve države su se saglasili da između dve zemlje treba intenzivirati odnose u svim sferama od zajedničkog interesa, a pre svega na polju infrastrukture i ekonomije.

Predsednik Nikolić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da je saradnja dve zemlje dobra i da se prijateljski odnosi razvijaju u duhu dobrosusedskih odnosa i uz dobar politički dijalog na najvišem nivou.

- Srbija je zahvalna Makedoniji na ukazanoj pomoći tokom poplava u maju i septembru - rekao je predsednik poručivši da je Makedonija u prvi mah donirala 370.000 evra, a zatim i 175.000 evra u gotovom novcu.

Na donatrorskoj konferenciji, dodao je Nikolić, od Makedonije je Srbuji stiglo još dodatniih 100.000 evra.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije i Makedonije, Nikolić je rekao da su konstatovali da je formiranje zajedničke komisije za primenu sporazuma o saradnji u kontekstu pristupanja EU, a sa ciljem razmene iskustava, veoma značajna za proces integracije.

- Saglasni smo da se što pre oformi zajednička radna grupa za pripremu operativnog programa teritorijalne saradnje Srbije i Makedonije kako bi se lakše pristupilo IPA fondovima kroz projekte u okviru prekogranične saradnje - poručio je Nikolić.

On se osvrnuo i na to što se u ovoj godini obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata i rekao da smatra da je to dobra prilika i povod da se obnove spomenici "naših hrabrih sugrađana, zahvaljujući čijoj žrtvi i hrabrosti mi danas živimo u miru i slobodi".

- Zamolio sam predsednika Ivanova da se što pre usvoji sporazum o zaštiti vojnih memorijala i mesta stradanja civila - poručio je Nikolić.

Predsednik Ivanov je konstatovao da dve zemlje imaju odlične odnose na najvišem nivou i izrazio nadu da će uskoro biti organizovana zajednička sednica vlada dve zemlje.

On je rekao da će sednica biti organizovana kako bi se podstakli još bolji odnosi, kao i rešavanje još nerešenih pitanja.

- Imamo dugu tradiciju i zajedničku viziju - konstatovao je Ivanov i dodao da Srbija i Makedonija imaju iste težnje ka EU.

Prema njegovim rečima, dve zemlje treba da "dinamiziraju odnose u svim sferama od zajedničkog interesa".

On je rekao i da je pitanje infrastruktuire bilo dominantno pitanje u njegovim razgovorima sa predsednikom Nikolićem i poručio da Srbija i Makedonija treba da poboljšaju ekonomsku saradnju i trgovinsku razmenu, koja je kako je ocenio već dobra.

- Srbija je jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Makedonije sa kojom ostvaruje trgovinsku razmenu u vrednosti od 800 miliona dolara - rekao je Ivanov i istakao da je cilj da ta ražmena dostigne milijardu dolara.

Potrebno je, takođe, razviti energetske kapacitete i obezbediti energetsku stabilnost regiona, zaključio je on.

- Po nekim pitanjima se razilazimo u stavovima, ali to ne blokira dobre odnose u drugim oblastima - napomenuo je Ivanov, istakavši da Srbija i Makedonija u tom smislu predstavljaju dobar primer u regionu.

- O svemu se može razgovarati ako postoji zajednički interes - naglasio je on.

U kontekstu evropske perspektive regiona, makedonski predsednik je ocenio da su "evropske integracije najbolji način da iza sebe ostavimo naše balkanske animozitete i da, umesto toga, investiramo u mlade i budućnost".

Predsednik Makedonije je položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Ivanov je u spomen-knjigu napisao: Neka je večna slava svim znanim i neznanim herojima koji su dali svoje živote za svoju državu, Republiku Srbiju da žive u slobodi i miru.

Makedonski predsednik je venac položio uz vojne počasti reprzentativnog orkestra garde Vojske Srbije.

Uz ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića u pratnji makedonskog predsednika bio je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • petar

    1. novembar 2014 | 09:06

    Makedonija je divna zemlja. Mnogo nam je pomogla kada je to bilo potrebno.

  • НЉО

    2. novembar 2014 | 15:01

    Која је то визија?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA