Zukorlić: Srbima je data republika, a Sandžaku oduzeta istorijska nezavisnost

Kada bi sad sproveli referendum u Sandžaku, 80 do 90 odsto bošnjačkog stanovništva bi podržalo autonomnu regiju Sandžak, poručio glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji

  • 1

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je  da je autonomija Sandžaka "neophodna nužnost" koja će stabilizovati Srbiju. On tvrdi da bi, u slučaju referenduma većina stanovništva tog dela Srbije podržala autonomiju. Zukorlić je za televiziju B92 rekao da se zalaže da se to pitanje reši dijalogom.

On je  rekao da se "ne može, zbog genocidnog rata u Bosni, Srbima dati republika, a Sandžaku oduzeti istorijska autonomija koju je imao", ocenjujući da je to "nakrivljeno" i da će "kad-tad da padne".

- Kada bi sad sproveli referendum u Sandžaku, 80 do 90 odsto bošnjačkog stanovništva bi podržalo autonomnu regiju Sandžak - istakao je Zukorlić.

On je dodao da je pitanje autonomije statusno, ali da može da se piše u okviru jedne države. Zukorlić je precizirao da govori o autonomiji unutar dva ustavna poretka - Srbije i Crne Gore, navodeći da je to moguće i da Ustav Srbije ima priključak za takvu autonomiju.

- Mi tražimo da se to pitanje reši dijalogom i smatramo da je to pitanje koje će stabilizovati Srbiju i normalizovati odnose - rekao je muftija sandžački.

(M. S. / B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bajrakli

    21. mart 2012 | 13:53

    Zasto Cosic ne dovede Jusufspahice pa ih pita koliko ih ima u IZ?Otac,sinovi,kcerka,majka,…i sve na vodecim pozicijama…zasto ih ne pita zasto im je snajka (Vesna Dimitrios) duzna 6 000 000 evra drzavnim preduzecima?Jel u zemlji? http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=224&cl=40 Zasto ga ne pitaju o finansijskim knjigama,deljenju diploma sa tzv. fakulteta i medrese,... Znam d anecete objaviti komentar zbog imena i linka,obrisite ond aime i link i obajvite komentar,ako ste profesionalni,iskreni,posteni,...i ako vam dozvole...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA