SVE HIT DO HITA! Evo kako srpski političari pevaju u kafanama, hitove Cece, Karleuše i Halida! (VIDEO)

Gde su političari, tu je i pesma. Poznato je da mnogi funkcioneri sa srpske političke scene lako zapevaju, pa i otvaraju "buđelar da zakite muzikanta" kad ih pogodi pesma. Ipak, neki od njih su se i profesionalno bavili muzikom, komponovanjem, pa i pisanjem tekstova. Evo ko je sve od političara zavirio u estradne vode makar i na pet minuta!

  • 11

Da srpski narod voli da se veseli dokazali su i političari Srbije nebrojano puta. Neki su već odavno poznati po tome koju pesmu vole da zapevaju u kafani, neki se muzikom bave iz hobija, a neki su svoj talenat za pevanje vešto skrivali i pokazivali ga samo u retkim momentima posebnog raspoloženja, ili "podgrejane atmosfere".

Naime, nije samo sadašnji ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić raspevani političar. Jasno je da je on neprikosnoveni lider u pesmi među političarima i da nema mikrofona pored kojeg Ivica može ravnodušno da prođe. Svoju popularnost u muzičkom svetu svakako je stekao izvođenjem velikog hita Halida Bešlića "Miljacka". Možemo reći da je, na neki način, "ukrao ovu pesmu od Halida", jer  koliko je puta izveo"Miljacku", ona više nije samo "Halidova pesma", već je u narodu često nazivaju i "Dačićevom". 

Samostalni nastupi lidera SPS-a nisu nepoznanica, često voli da zabavi i kolege i društvo pesmom, pa mu nije strano ni da zapeva partijskim kolegama i ministrima iz Vlade Srbije. Ali da se za Dačićevu ljubav prema muzici pročulo, svedoči i činjenica da je i estradnim zvezdama čast da na svom koncertu zapevaju sa ministrom spoljnih poslova, pa ga neretko i pozovu na binu.

Ali, kao što smo već pomenuli, nije Dačić jedini "politički pevač". Malo ljudi zna da je i čovek iz samog vrha politike, predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, veseljak, koji se ne libi da zapeva čak ni pred kamerama, o čemu svedoči i činjenica da je u jednoj od Pinkovih emisija zapevao poznatu, pravu boemsku, starogradsku pesmu "Ima jedan kućerak u Sremu".

U pevanju ni po čemu ni bivši predsednik Srbije, Boris Tadić, nije zaostajao u odnosu na Nikolića. Mnogi ga znaju kao vatrenog navijača, koji je rado pevao po fudbalskim utakmicama, ali Tadiću nije strano ni pevanje u kafani, posebno kada je atmosfrea opuštena, raspoloženje "na nivou" i kada se pored njega nađe dobar prijatelj, kum ili stranački partner, kao što je to svojevremeno bio bivši ministar odbrane i potpredsednik DS-a, Dragan Šutanovac, s kojim je Tadić pevao u duetu.

I bivši ministar saobraćaja, Milutin Mrkonjić, rado zapeva, a ne stidi se ni da pokaže emocije i pusti suzu kad ga neka pesma duboko pogodi, kao što je numera Bekija Bekića "Ima jedna kuća stara."

Sa poznatim pevačima u duetu "glas pusti" i ministar za vanredne situacije, Velimir Ilić. On to, ipak, ne radi često, već samo u "vanrednim situacijama", poput novogodišnjeg programa kada, verovatno, pesmom "želi da poželi".

Ipak, gde su političari - tu je i pesma. Ima i onih koji za mikrofonom nisu potezali samo u "podgrejanoj atmosfreri", već se muzikom bave i nešto ozbiljnije. Svakako, najpoznatiji muzičar među političarima je Mlađan Dinkić koji je svojevremeno svirao u grupi "Monetarni udar" (kroz koju su prošli Goran Pitić i Božidar Đelić), a zatim je postao pridruženi član "Pilota". Dinkić, takođe, i komponuje za mnoge izvođače.

Malo je poznato da se muzikom bavio i demokrata Borko Stefanović. On je bio basista novosadske pank grupe "Generacija bez budućnosti". Ipak, umesto muzikom, Stefanović je nastavio da se bavi politikom.

Veliki zaljubljenik u muziku je i Nenad Čanak. Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine je završio srednju muzičku školu, a svira i gitaru. Počeo je kao profesionalni muzičar osamdesetih godina, svirajući sa bendom "Šta" po vojvođanskim kafanama.  Komponovao je muziku za mnoge radio-drame i filmove, svirao je na albumu „Zašto da ne“ grupe „Električni orgazam“, bio je gostujući muzičar i u bendu „Lav hantersi“, a pevao je i u duetu sa Jelenom Karleušom.

I dok su neki nastupali na sceni pred svojim obožavateljima, drugi su našli priliku da pevačko umeće pokažu u Skupštini Srbije. Tako se možemo setiti kako su poslanici SPS-a u Skupštini Srbije proslavljali to što je Slobodan Milošević u drugoj (saveznoj) skupštini izabran za predsednika SRJ (15. jul 1997. godine). Među raspevanim političarima ističu se Dobrivoje Budimirović Bidža i Radovan Radović Raka.

Neki su komponovali, neki su pevali, ali pojedini su i pisali, nadahnuti, inspirisani ljubavlju prema svojoj muzi. Tako je i Bogoljub Karić želeći da iskaže svoje duboke emocije, umesto čestitke za rođendan, svojoj dragoj supruzi Milanki, posvetio pesmu.

Jasno je da svi političari vole dobar provod i da cene kulturno stvaralaštvo. Uskoro kreće i javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, a koliko će se oni potruditi da podstaknu razvoj srpske kulture i pesme, videćemo...

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA