AMBASADOR RUSIJE UZ OSMEH: Srbijo obrati se EU za odštetu zbog Južnog toka!

- Ne treba da se uvlačimo u spekulacije koje su izmišljene i predstavljaju pokušaj jeftine propagande, a samo sa ciljem da se nanese šteta Srbiji - kaže ambasador Rusije u Srbiji

  • 22

Rusija će ispuniti sve svoje obaveze u pogledu snabdevanja Srbije gasom ove zime, izjavio je danas ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, koji je okrivio Evopsku uniju za obustavu projekta Južni tok.

- Rusija će uraditi sve, kako ne bi bilo nikakvih komplikacija sa isporukama gasa Srbiji - rekao je Čepurin novinarima u Beogradu.

On je napomenuo da se sada gas isporučuje u skladu sa radnim planom, da je skladište gasa Banat dvor napunjeno i dodao da će i u budućnosti biti "odgovarajućih ugovora" u vezi sa dostavom gasa u to skladište.

Čepurin je okrivio Evopsku uniju za obustavu projekta Južni tok i upitao zašto sada Rusiju krive, kada je ona samo konstatovala činjinično stanje.

- Zapad i Brisel su potkopali Južni tok. Čemu takva nervoza sada i zašto se prebacuje krivica na Rusiju - upitao je ruski ambasador. On je istakao da, "kako je ruski gasni gigant Gasprom činio sve više ustupaka, tako mu je sve više uslova postavljano u vezi Južnog toka."

Ruski diplomata je dodao i da je krajnji rok za početak izgradnje Južnog toka bio početak novembra, a da je Bugarska do 1. decembra trebalo da izadje sa odlukom o izgradnji tog gasovoda.

- Rusija je strpljivo čekala i oktobar i novembar, a prošao je i 1. decembar, a saglasnost iz Bugarske nije stigla. Ne znam da li je to Bugarska sama odlučila, da li je to Brisel odlučio ili neko van Brisela - upitao je Čepurin.

Upitan da li bi Rusija sada, posle zamrzavanja Južnog toka, pristala na reviziju Međudržavnog sporazuma između Srbije i Rusije, Čepurin je odgovorio da će Moskva ispuniti sve što stoji u sporazumu sa Srbijom.

- Ne treba da se uvlačimo u spekulacije koje su izmišljene i predstavljaju pokušaj jeftine propagande, a samo sa ciljem da se nanese šteta Srbiji - rekao je Čepurin i dodao da Rusija nema u svojoj tradiciji praksu da nekoga kompromituje i radi na nečiju šstetu.

Na pitanje kome bi Srbija i druge zemlje učesnice u projektu Južni tok trebalo da se obrate za nadoknadu štete, Čepurin je, uz osmeh, rekao "obratite se EU".

- Gasprom je sve platio o svom trošku i predsednik Putin je predložio da EU plati nadoknadu štete, ali ja mislim da je to jako teško - rekao je ozbiljnim tonom Čepurin i dodao da će se Rusija i Srbija dogovoriti "na prijateljski način".

RUSIJA NE PRIZNAJE KOSOVO

Aleksandar Čepurin izjavio je da Rusija ima čvrst i pouzdan stav o nepriznavanju Kosova i da je to više puta dokazala.

Aleksandar Čepurin je kao učesnik debate "Od Kosova do Krima: jednostranosti i manipulacije u vezi sa pravom na samoopredeljenje" rekao i da Rusija "ovde podržava Srbe" i da će nastaviti i dalje to da čini.

- Stav Rusije je jasan i čvrst i to je tradicija koja se ne menja - rekao je ruski ambasador odgovarajući na pitanje pod kojim okolnostima bi Rusija mogla da prizna Kosovo.

Čepurin je naveo da "za sve u svetu postoji pravno obavezujuća Rezolucija SBUN 1244, a čija suština je da se Kosovo nalazi pod suverenitetom Republike Srbije".

- U skladu sa svim važećim međunarodnim dokumentima Kosovo je deo Srbije - rekao je ruski ambasador i dodao "odnos Beograda i Prištine predstavlja sasvim drugo pitanje".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    3. decembar 2014 | 14:47

    Ovi Rusi se ponasaju kao da nam oni poklanjaju gas, a ne kao da ga mi kupujemo. Svasta!

  • Milisav

    3. decembar 2014 | 15:56

    Trebale bi sve države koje su pretrpele štetu,da podnesu zajedničku tužbu za nadoknadu štete od evropske unije.

  • paza

    3. decembar 2014 | 18:44

    A da podignemo malo rudnu rentu,pa da se mi malo smejemo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA