Nikolić odlikovao vojno vazduhoplovstvo

Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana obelezavaju svoj dan u znak sećanja na 24. decembar 1912. kada je na osnovu odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande i tom prilikom im je predsednik Srbije uručio odlikovanje u vidu Ordena belog orla sa mačevima

  • 1

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu Vojske Srbije, Ordenom belog orla sa mačevima drugog stepena, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane Srbije.

 

Taj orden dodeljen je Vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije i za naročite zasluge u unapređenju i održavanju operativnih sposobnosti u uslovima novih bezbednosnih izazova, saopštila je danas preš služba predsednika.

 

Predsednik Srbije je Ukaz o dodeli odlikovanja potpisao 12. decembra a povodom Dana Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije - 24. decembra.

 

 

Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana obelezavaju svoj dan u znak sećanja na 24. decembar 1912. kada je na osnovu odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande.

 

U sastav komande ušli su svi segmenti tadašnjeg vazduhoplovstva - Aeroplansko i Balonsko odeljenje, Vodonička centrala i Golubija pošta.

 

U to vreme Srbija je bila jedna od 15 država koja je imala vojno vazduhoplovstvo, za prvog komandanta postavljen je major Kosta Miletić, dok se prvi vojni aerodrom nalazio u Trupalskom polju u blizini Niša.

 

 

Srbija je tada bila i jedna od pet država koja je, tokom opsade Skadra 1913. godine, upotrebila vazduhoplove u borbenim dejstvima.

 

Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana je vid vojske koji objedinjuje rodove i službe čiji su organizacija, sastav, oružje i oprema prilagođeni za izvođenje borbenih dejstava po ciljevima u vazdušnom prostoru i na zemlji.

 

Kontrola vazdušnog prostora, odvraćanje od agresije vazduhoplovnih snaga i sprečavanje iznenađenja, protivvazduhoplovna odbrana teritorije i vazduhoplovna vatrena podrška, spadaju u zadatke vojnog vazduhoplovstva.

 

 

Oni su zaduženi i za izviđanje iz vazdušnog prostora, prevoženje vazdušnim putem, učešće u pružanju pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda i katastrofa i angazovanje u mirovnim operacijama i međunarodnoj vojnoj saradnji.

 

Uz avione "mig -29" i "mig -21", vojno vazduhoplovstvo raspolaže između ostalog, helikopterima "gazela" , kao i "M-8" i "M-17" i avionima "orao", "galeb", "lasta"...

 

Komandat Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, čija komanda je smeštena u Zemunu je general major Ranko Živak.

 

U sastavu tog vida oružanih snaga su 204. vazduhoplovna brigada, 98. vazduhoplovna brigada, 250 raketna brigada, 210. bataljoin veze, 333. inžinjerijski bataljon, Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović"...

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoranijus

    17. decembar 2014 | 21:01

    Potrebna je modernizacija istog roda vojske ubrzo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA