LAVROV I DAČIĆ: Rusija ne pritiska Srbiju!

- Mi se time ne bavimo. To je neokolonijalistitčno shvatanje. Sarađujemo u usaglašavanju sporazuma koji su uzajamno korisni za obe strane i nije korektno govoriti o političkom uticaju - rekao je ministar spoljnih poslova Rusije

  • 2

Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Ivica Dačić, izjavili su da Rusija ne vrši politički ni ekonomski pritisak na Srbiju

- Mi se time ne bavimo. To je neokolonijalistitčno shvatanje. Sarađujemo u usaglašavanju sporazuma koji su uzajamno korisni za obe strane i nije korektno govoriti o političkom uticaju - rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare, komentarišući izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel da Rusija pokušava da izvrši politički i ekonomski pritisak na Srbiju.

Dačić je takođe kazao da Rusija ne vrši nikakav pritisak na Srbiju kada je reč o evropskom opredeljenju Beograda.

- Nikada ni od jednog ruskog zvaničnika nismo čuli predlog ili zahtev - Evropska unija ili Rusija - kazao je on.

- Potpuno da bude jasno, želimo razvoj odnosa sa Rusijom koji ne idu na štetu nijednoj strani - dodao je Dačić.

Šefovi diplomatije Srbije i Rusije su izjavili da je razgovor u velikom delu bio posvećen predstojećem predsedavanju Srbije OEBS-om, kao i o budućoj energetskoj saradnji, isporukama gasa.

Lavrov je kazao da će pri izgradnji novih projekata gasovoda biti uziman u obzir interes Srbije da gas dođe do nje.

LAVROV: SRPSKO PREDSEDAVANJE OEBS-om - VELIKI IZAZOV

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u Moskvi da je predsedavanje Srbije OEBS-om veliki izazov, ali da zvanični Beograd može da bude fer posrednik u rešavanju konflikata, dok je šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao da je to prilika da se svetu pokaže kreativnost, pravednost i principijelnost.

Lavrov je istakao da Moskva ne vrši pritisak na Srbiju i da su pokušaji da se tvrdi suprotno politički nekorektni.

- Povodom izjava o nekakvom političkom pritisku nekorektno je govoriti. Što se tiče izjave šefice evropske diplomatije Federike Mogerini o tome da Srbija ne treba da se meša u spor između Rusije i Zapada oko Ukrajine, verujem da se jednostavno nije najsrećnije izrazila. Jer to zvuči sasvim neevropski, neitalijanski, već nekako američki - rekao je Lavrov.

Lavrov je, takođe, rekao da je zvanični Beograd potvrdio da će, kada dođe na čelo OEBS, raditi objektivno i nepristrasno.

- Polazimo od toga da će Srbija raditi na bazi onih principa koji su usaglašeni u OEBS ranije - rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je istakao da je izuzetno važno da se održi prekid vatre u Ukrajini s ciljem da se do kraja realizuju sporazumi iz Minska i dođe do mirnog rešenja krize.

- Mi znamo da je to jedini način da se prevaziđu svi problemi - rekao je Dačić, dodavši da će sledećeg utorka posetiti Kijev gde će razgovarati sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Pavelom Klimkinom.

Govoreći o Ukrajini, Lavrov je rekao da nema spora sa Zapadom već Zapad krši obaveze. Lavrov se takođe založio za jačanje i širenje monitoring misije OEBS u Ukrajini, prenosi Tass.

Dvojica ministara su rekla da podržavaju kolektivnu potragu za jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja na evropskom kontinentu.

Lavrov, takođe, smatra da je reakcija Brisela povodom rusko-srpskog centra u Nišu svedoči o pokušajima protiska na suverene zemlje.

Oni su razgovarali i o "Južnom toku". Dačić je rekao da je Beograd razočaran zbog situacije u vezi sa tim projektom.

- To je projekat u koji smo zajedno ulagali i ekonomski i energetski. Srbiji je nophodan taj projekta, jer garantuje energetsku bezbednost zemlje - rekao je Dačić.

On je dodao da predsednici dve države nastavljaju konsulatacije.

- Mi ćemo podržati razgovore u cilju pronalaženja mogućnosti, uslaglašenih sa EU, kako interesi Srbije ne bi ostali po strani. Treba naći mogućnost za nastavak realizacije ovog za Srbiju strateški važnog projekta - dodao je Dačić.

Lavrov je rekao da će u okviru projekta za izgradnju gasovoda iz Rusije u Evropu uzimati u obzir interesi Srbije.

- Razgovarali smo i o proširenju saradnje u ekonomskoj sferi, a to se odnosi i na isporuke ruskog gasa u Evropu - rekao je Lavrov.

Dačić i Lavrov su se složili da bi sledeće godine, kada se obeležava 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, OEBS mogao da organizuje specijalnu manifestaciju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    19. decembar 2014 | 16:57

    E,da ste vi - jedini... (A ja sto cu,ali sa kime cu? malo rukah,malena i snaga, jedna slamka medju vihorove, sirak tuzni bez nigdje nikoga!) PP.Njegos:"Gorski Vijenac"...

  • KaleBrdo

    20. decembar 2014 | 17:32

    Ma jok, sami se pritiskamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA