TAČI: Beograd de fakto priznao Kosovo

Briselski sporazum se ostvaruje, iako Srbija ima dilema. Međutim, dan uzajamnog priznanja će uskoro doći. To će se dogoditi tokom procesa približavanja sa EU. Srpski lideri su svesni nezavisnosti Kosova - rekao je Tači

  • 25

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači izjavio je da je Srbija de fakto priznala Kosovo.

- Kosovo je de fakto sada priznato od Srbije. To se de fakto događa na svim nivoima. Institucije Kosova kontrolišu celu državu i mi de jure nemamo prisustvo Srbije na Kosovu. Srbi sa severa su deo vlade i parlamenta. Pored toga, Kosovo je priznato od 108 država sveta, integrisano je u regionalne i međunarodne organizacije i svaki dan koji prolazi jača nezavisnost Kosova - kazao je Tači u intervjuu za list Preše.

Tači je istakao da je prilikom susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku, bez međunarodnih posrednika, stekao utisak da kod njega postoji dobra volja za nastavak dijaloga.

- Briselski sporazum se ostvaruje, iako Srbija ima dilema. Međutim, dan uzajamnog priznanja će uskoro doći. To će se dogoditi tokom procesa približavanja sa EU. Srpski lideri su svesni nezavisnosti Kosova - rekao je Tači, upitan za mogućnost da međusobno priznanje bude uslov ulaska u EU.

Tači je rekao da će njegova eventualna poseta Srbiji zavisiti od volje Vlade Srbije, kada ga ona bude pozvala da poseti Beograd.

Ja sam pozvao premijera i ministra spoljnih poslova Srbije da posete Kosovo, kazao je on i dodao da postoji dobra volja da do posete dođe.

Odgovarajući na pitanje o stvaranju Specijalnog suda Tači je rekao da Kosovo nema šta da krije.

- Mi smo dali našu punu podršku tom procesu i ostvarićemo sve obaveze u vezi sa Specijalnim sudom. Mi se nadamo da će novi parlament to ostvariti početkom nove godine - rekao je Tači.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Matori

    23. decembar 2014 | 03:46

    Taci i albanci, ako kojim slucajem procitate moj komentar shvatite ga kao realisticnu poruku - dok je sveta i veka: ovog momenta imate ovu partiju u dobijenoj poziciji. Da sam na vasem mestu ne bih bas znao sta cu sa njom, da li da se radujem ili... Vi dobro znate sta znaci forma dugorocnog planiranja osvete, odlicno ste to prostudirali. Ali karte se mesaju i ako zelite da vasa elita ostane upamcena po dobru - plasim se da ce ta istorija strasno kratko trajati. Toliko ste se razgalamili i razbahatili da se plasim da je pitanje vaseg fizickog opstanka postalo izlisno, mozemo da tipujemo na godinu, mozda i vek... Ali da ste u bunaru - nema ni najmanje sumnje. Dosli ste nam u kucu i na silu prisvojili sve prostorije, sada trazite da to i potpisemo. Mozda... Ali ja licno, iako sam atipicni srbin sa mnogo samokritike, reci cu vam ( to nije pretnja vec analitika ) da ste u buducnosti, ne znam koliko dalekoj , prosto - ugasili. Napravili ste krvnog neprijatelja od naroda koji je naucen da strada ali - uvek pobedjuje. Ne zelim zlo nikome, ali kao i svakom lopovu siledziji - i vas ceka strasna kazna, pitanje je samo tajminga... Bilo bi fer da na to spremite svoja pokolenja, mozda nekome proradi neka zica casti pa zamoli za milost.

  • bbgg

    23. decembar 2014 | 07:37

    Kosovo je potrebnije nego Eu

  • Tutor

    23. decembar 2014 | 08:09

    A Rama je priznao da je Kosovo Srbija. I šta ćemo sad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA