NIKOLIĆ: Narod je veliki koliko je iznedrio svetitelja

- Naš narod iznedrio je Svetog Savu, a možda ni danas nije dovoljno svestan njegove veličine. Samo kada bi svako na svetu rastao u čoveka držeći se Savinih poruka, bilo bi manje zla, manje neznanja, a više ljubavi i dobrote - rekao je predsednik Srbije

  • 2

U Narodnom pozorištu održana je svečana Svetosavska akademija sa koje je predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio da se veličina jednog naroda ne gleda po njegovoj brojnosti, niti teritoriji, već po tome koliko je taj narod iznedrio iz sebe svetitelja i ugodnika božijih.

- Naš narod iznedrio je Svetog Savu, a možda ni danas nije dovoljno svestan njegove veličine. Samo kada bi svako na svetu rastao u čoveka držeći se Savinih poruka, bilo bi manje zla, manje neznanja, a više ljubavi i dobrote - rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da je Sveti Sava znao za staru mudrost - da je budućnost države onakva kakva joj je pedagogija.

- Zato je Sveti Sava gradio škole i bolnice, crkve i manastire, pisao, donosio knjige iz sveta u Srbiju, da uči, prosvećuje narod, pa je tako i za svoje doba stvarao modernu državu - podvukao je Nikolić.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Prema predsednikovim rečima, biti prosvećen ne znači samo biti obrazovan: "To je razumeo Sveti Sava, a nikada kao danas nije bilo tako mnogo onih koji to još uvek ne razumeju".

- Savremeno shvatanje prosvećenosti svodi prosvetu manje-više na školsko obrazovanje, pragmatično znanje i konkretno učenje - rekao je Nikolić i dodao da se svetosavski tip prosvete razlikuje ne samo što pridaje izuzetan značaj moralnom obrazovanju i oblikovanju ljudske ličnosti, nego i po samim osnovama vaspitanja, po poimanju ljudske ličnosti i ljudske zajednice i njihovog krajnjeg naznačenja.

On se obratio prosvetnim radnicima rečima da svako ko je za svoj poziv izabrao da sledi Savin put, bude učitelj, vaspitava najdragocenije što imamo - našu decu, tako oblikuje budućnost države i društva te da je odabrao ne poziv, već način života.

- Odabrao je da bude misionar i posvećenik, da u sistemu vrednosti prvinu uvek čini učenje Savino, u kom su dobrobit đaka i napredak naroda iznad svake druge vrednosti. Zato zaslužuju divljenje i zahvalnost države. Zato i država očekuje da budu primer, da im učionica bude svetilište, da iznad svake muke i teškoće bude interes učenika - rekao je Nikolić.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Prema njegovim rečima, za vreme Velikog rata na Krfu se štampao bukvar, formirale učionice pod vedrim nebom od Bizerte u Africi do svakog, i najmanjeg mesta u kom je, kako je rekao, bilo srpske nejači. I u Drugom svetskom ratu, dodao je, gde god se oslobađala teritorija, gde god se moglo, učitelji su okupljali decu i narod, opismenjavali ih, spremali za vreme koje dolazi.

Profesori su, kako je rekao, u našoj istoriji istinski junaci, heroji, ličnosti čiji primer bi svi današnji prosvetari sa ponosom trebalo da slede.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić rekao je da je priča o obrazovanju oduvek bila priča o sudaru generacija.

- Da bi se dosegle vrednosti koje je na ovim prostorima pre osam vekova utemeljio Rastko Nemanjić, danas kada su društvene promene brže nego ikad, moraju se najpre pomiriti generacije -  istakao je Verbić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema njegovim rečima, ljudi koji su gradili naše škole imali su viziju Srbije kao zemlje znanja, po čemu će je prepoznavati i ceniti.

On je podsetio na iskustva iz prošlosti istakavši da upravo primeri iz života Rastka Nemanjića pokazuju da se u najtežim vremenima situacija može preokrenuti na način da se postave temelji snažne, dragocene i trajne ustanove.

- Epoha u kojoj Sveti Sava piše prva dela na srpskom jeziku i osniva prve škole, jedno je od najmračnijih u evropskoj istoriji, kada krstaši razaraju Carigrad, vode se ratovi širom Evrope, a kontinentom haraju smrtonosne epidemije. Mada neprekidno ponavljamo kako učimo iz svetosavskih primera, ovu, a možda najvažniju lekciju, nikako da savladamo - kako teške okolnosti da preokrenemo u sopstvenu dobit," rekao je Verbić.

On je rekao da je nama neophodna evolucija obrazovnog sistema koji treba postepeno prilagođavati novim izazovima savremenog života.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Kako bi se postigao ovaj dugoročni cilj, neophodno je da društvo transformiše svoj odnos prema obrazovanju i prema tradicionalnim ulogama koju u školi imaju nastavnici, đaci, roditelji i država - kazao je Verbić.

Kako tvrdi, drugi korak je vraćanje ugleda prosvetnim radnicima, da se podstaknu i motivišu, da se njima samima vrati vera da znanje jeste moć.

Prema njegovim rečima, treći korak je da se roditelji mnogo više uključe u proces obrazovanja i vaspitanja.

Verbić je istakao da je najvažnija poruka da obrazovanje ne sme ostati zatvoreno samo u škole. Kako je rekao, celoživotno obrazovanje, neprekidno usavršavanje i učenje moraju biti naši odgovori koje kao društvo imamo u ovim teškim vremenima.

Foto: Tanjug/Aleksandar Stojanović Foto: Tanjug/Aleksandar Stojanović

- Naša je misija da Srbiju učinimo zemljom znanja. Postepenim, malim ali upornim koracima možemo zajedno da transformišemo naše obrazovanje i sledeći prosvetiteljsku viziju Svetog Save, Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića, krenemo ka budućnosti -  zaključio je Verbić.

Svetosavsku akademiju u Narodnom pozorištu organizovalo je ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a prisustvovali su ministri Vlade Srbije, narodni poslanici, princ i princeza, predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, diplomatskog kora, Vojske Srbije, rektori Univerziteta, nastavnici, učenici, predstavnici sindikata prosvete, kao i dobitnici Svetosavske nagrade za 2014. godinu, a održan je prigodan scensko-muzički program.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA