MINISTARSTVO: Kampanja protiv sistema odbrane

Ministarstvo odbrane je u pisanom saopštenju najoštrije osudilo istupanje predstavnika Fonda za humanitarno pravo, koji su danas naveli da je general Ljubiša Diković odgovoran za ratne zločine u selima Razala i Staro Čitakovo na KiM

  • 5

Ministarstvo odbrane smatra da su tvrdnje FHP o načelniku Generalštaba Ljubiši Dikoviću nastavak orkestrirane kampanje protiv sistema odbrane Republike Srbije.

Ministarstvo odbrane je u pisanom saopštenju najoštrije osudilo istupanje predstavnika Fonda za humanitarno pravo, koji su danas naveli da je Diković odgovoran za ratne zločine u selima Razala i Staro Čitakovo na Kosovu i Metohiji, u aprilu i maju 1999. godine, kada je komandovao 37. motorizovanom brigadom.

- Tvrdnje o posedovanju navodnih dokumenata koji ukazuju na odgovornost načelnika Generalštaba generala Ljubiše Dikovića za počinjene zločine, doživljavaju se kao nastavak očigledne orkestrirane kampanje protiv sistema odbrane. Ministar odbrane Bratislav Gašić pruža bezrezervnu podršku generalu Dikoviću, koji već godinama sa uspehom vodi Vojsku Srbije - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Foto: mod.gov.rs Foto: mod.gov.rs

Takođe, ističe se da je "utoliko jasnije da se radi o smišljenim navodima, jer je reč o istim tvrdnjama koje su javnosti predočavane i 2011. godine, kada je Ljubiša Diković imenovan za načelnika Generalštaba".

- Zbog takvih optužbi general Diković je 2012. godine podneo tužbu protiv Fonda za humanitarno pravo i Nataše Kandić, a proces je u toku - ističe se u saopštenju.

Ministarstvo saopštava da se FHP ponovo poziva na "navodna vojna i policijska dokumenta i izjave svedoka pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu" i da tako ostaje do danas jedina institucija koja sa navedenim zločinima povezuje generala Dikovića.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

- To unosi opravdanu sumnju u stvarne namere i cilj ovakvih optužbi, koje je Ministarstvo odbrane oštro osudilo i 2011. godine, a to čini i danas, u uverenju da će javnost znati da odvoji neargumentovane optužbe od ugleda koji Vojska Srbije uživa kao institucija od najvišeg poverenja građana - navodi se u saopštenju.

U FHP su ranije danas naveli da je dokument "Dosije Rudnica", na osnovu kog se optužuje Diković, nastao na osnovu autentičnih vojnih i policijskih dokumenata, izjava preživelih zločina, članova porodica žrtava, forenzičkih izveštaja, svedočenja oficira VJ i zvaničnika MUP-a pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i druge relevantne građe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • specijalni rat

    29. januar 2015 | 19:21

    ako se na sudjenju ispostavi da FHP nije u pravu, onda sudija treba da im naplati kaznu od npr. 10 miliona dolara za klevetu drzave Srbije. Eto kako budzet moze da se napuni. Koja god NVO na osnovu falsifikata kleveta Srbiju moze to da radi ali neka plati cenu za svoje lazi.

  • robin

    29. januar 2015 | 19:04

    Ispitati ko finansira fond za humanitarno pravo.

  • helix

    29. januar 2015 | 19:00

    O ovom Dikovicu zaista nemam visoko misljenje,ali optuzbe od strane fonda za humanitarno pravo posle svih njihovih ispada nemaju nikakvu tezinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA