ZORANA MIHAJLOVIĆ: Ekonomski stabilna žena znači i ekonomska stabilna država!

- Žene u Srbiji treba više da budu uključene u upravne i nadzorne odbore velikih kompanija, a ne samo da vode male preduzetničke radnje - rekla je Mihajlović u Njujorku gde učestvuje u radu 59. zasedanja Komisije Ujedinjenih nacija o statusu žena

  • 5

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je danas da bi žene u Srbiji mogle značajno da doprinesu privrednom razvoju zemlje, kao i da treba da ih bude više na vodećim pozicijama u velikim kompanijama.

- Žene u Srbiji treba više da budu uključene u upravne i nadzorne odbore velikih kompanija, a ne samo da vode male preduzetničke radnje -  rekla je Mihajlović Tanjugu u Njujorku gde učestvuje u radu 59. zasedanja Komisije Ujedinjenih nacija o statusu žena, povodom dve decenije od usvajanja Pekinške deklaracije.

Ona je navela da je Srbija otvorila okrugli sto o tome kako unaprediti klimu da bi što više žena bilo uključeno u poslovni život i da je predstavila nekoliko dobrih primera u našoj zemlji.

Međutim, kako je istakla, na tom polju treba još dosta da se radi da bi se žene više poslovno angažovale, "jer ekonomski stabilna žena znači i ekonomska stabilna država".

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

- Veliki broj žena u Srbiji je nezaposlen, ali nije Srbija jedina zemlja sa lošom statistikom, nije mnogo bolje ni u ostalim državama. Ali se zaista svi trude da naprave određene mere koje će pomoći ženama da započnu posao i imaju jednake mogućnosti i prava kao muškarci - istakla je Mihajlović.

Ona je podsetila na cilj vlade da 2020. u Srbiji bude prepolovljen broj nezaposlenih žena.

- Srbija ima već sada zasluženo mesto u svetu. Činjenica da smo otvorili ovako važnu konferenciju mnogo znači i za Srbiju i žene u našoj zemlji - rekla je Mihajlović dodajući da Srbija ima kvalitetne žene kojima treba pomoći da se aktiviraju u svim resorima našeg društva.

Foto: Tanjug/ Ministarstvo spoljnih poslova Foto: Tanjug/ Ministarstvo spoljnih poslova

Ona je podsetila da je vlada osnovala Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na predlog premijera.

- Gotovo da ne postoji nijedna država ne samo u Evropi već i u celom svetu koja žensku ravnopravnost i uključivanje žena u biznis i politiku stavlja na tako visok nivo - naglasila je Mihajlović.

Ona je rekla da nam to omogućava da budemo brži i efikasniji u zemlji i da koordiniramo radom svih organizacija, nevladinog i vladinog sektora i da imamo već na kraju ove godine određene rezultate odnosno nove preduzetničke radnje i veći broj žena u poslovnom životu Srbije.

Mihajlović je u govoru u UN istakla značaj ekonomskog osnaživanja žena i značaj za privredni rast uopšte, a što je predviđeno i glavnim evropskim direktivama koje su deo agende Srbije u evrointegracijama.

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

Ona je podsetila da 51 odsto stanovništva Srbije čine žene, ali da je 60 odsto njih nezaposleno, kao i da je 2009. usvojena nacionalna strategija za unapređenje položaja žena i da uprkos svim usvojenim aktima one još nisu jednake.

- Želimo da unapredimo naš privredni ambijent i javne službe, kao i da se bolje povežemo sa međunarodnim tržištem - rekla je potpredsednica vlade dodajući da se radi i na obučavanju žena kako bi umele da korsite nove tehnologije.

Ona je u svom govoru pred međurodnim predstavnicima kazala da vladino Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost radi na izradi akcionog plana za žensko preduzetništvo i utvrđuje mere i atkivnsoti za 2015. godinu, zajedno sa ženskim poslovnim udruženjima.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / Michal Marcol Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / Michal Marcol

Mihajloviće je podsetila da je to telo potpisalo memorandum o saradnji sa Agencijom za rodnu ravnopravnost UN (UN Women), koja će podržati naš akcioni plan.

Ona je rekla da su u Srbiji EBRD i Banka Inteza potpisale sporazum za kreditnu podršku ženskom preduzetništvu, koja će obuhvatiti tehničku i konsultansku pomoć.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Банана

    10. mart 2015 | 23:18

    Дај Зорана мани се приче , само причаш у празно

  • Chicha

    10. mart 2015 | 23:10

    Krah je blizu i dolazi kad se najmanje očekuje-

  • DARKO 100%

    10. mart 2015 | 23:19

    ,,KAD ZENA UZME STVARI U SVOJE RUKE,ONDA TO VISE NIJE MALA STVAR,,!!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA