SRBI HRLE U POLITIKU: Evo koja stranke imaju NAJVIŠE ČLANOVA!

U Srbiji je registrovano 96 političkih partija, koje imaju oko milion i po članova. Od tog broja, skoro 500.000 građana je učlanjeno u Srpsku naprednu stranku

  • 3

Građani Srbije vole politiku i "najbolje" se razumeju u istu, posebno nakon čašice više, svako ima neku svoju priču kako bi "on to uradio" da je premijer ili predsednik. Zbog toga ne treba da čudi što milion i po stanovnika naše zemlje ima partijsku knjižicu. Stranaka je toliko da je izbor veliki, ali najviše njih je učlanjeno kod naprednjaka, skoro pola miliona ljudi.

Ove podatke treba prihvatiti sa dozom rezerve, jer pojedini građani igraju na dva ili više koloseka, odnosno imaju pravu zbirku partijskih knjižica u svojoj arhivi.

Moguće je da građanin istovremeno bude zaveden u evidenciju i kod naprednjaka i kod neke druge partije. Da li je to stvarno tako, zavisi koliko redovno stranke ažuriraju podatke svojih članova, ali i od međusobne sradnje stranaka. Ta saradnja zapravo ne postoji, jer stranke ne žele da protivničkom taboru ustupe bazu podataka.  Budući član stranke svojim potpisom garantuje da nije istovremeno pripadnik neke druge partije - i to je jedini način provere.

Kao što se moglo pretpostaviti najveći priliv novih članova beleži SNS, ponosni su na to što imaju skoro pola miliona članova, tačnije 497.000.

Zoran Babić Foto: Privatna arhiva

Zoran Babić, šef poslaničke grupe naprednjaka kaže da godišnje članstvo kod naprednjaka košta 100 dinara, ali da su socijalno ugrožene kategorije oslobođene plaćanja.

- Nismo imali slučaj da je neko istovrmeeno član SNS i neke druge stranke - kaže Babić.

Odmah iza SNS po broju članova nalaze se demokrate. Demokratska stranka ima skoro 200.000 članova i prema rečima sekretara stranke Milana Popovića uprkos odlivu članova nakon parlamentarnih izbora, došli su novi. Priznaje i on da je teško utvrditi tačan broj članova, jer ne postoji nikakava saradnja stranaka po ovom pitanju.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Duhovito, kao i uvek, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže da nije ulazak u partiju venčanje, pa da pitate da li ste se obećali nekom drugom.

- Po poslednjoj evidenciji imamo 104.000 ljudi. Ne znam da li neko od naših članova ima i po pet partijskih knjižica - kaže Marković.

Odmah iza JS po broju članova su pripadnici PUPS, koja ima tačno 100.000 ljudi.

Stranka Velimira Ilića Nova Srbija broji 95.000 članovas, ali kako kažu moraće da uvedu članarine, jer su im prihodi iz državne kase smanjeni za trećinu.

Zanimljivo je da se socijalisti nisu našli u top tri, te su zauzeli tek sedmo mesto po broju članova sa 65.000 njih. Ispred socijalista je Liberalno demokratska partija, iako nisu parlamentarna stranka tvrde da imaju 70.000 članova.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Socijal demokratska partija Borisa Tadića SDS ima 35.000 članova, dok Nova stranka Zorana Živkovića okuplja 9.000 građana.

Kako kažu iz Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke, trenutno ažuriraju podatke, te ne znaju tačan broj članova.

Broj članova stranaka kod nas se menja i u zavisnosti od toga koja partija je trenutno na vlasti. Nije tajna da postoje popularno nazvani "preletači", koji zarad sopstvenih interesa menjaju stranke kao čarape.

Kako god bilo, četvrtina punoletnih građana Srbije je u nekoj partiji, što liderima stranaka može samo da imponuje, nikako da šteti.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    14. april 2015 | 10:29

    Trebalo bi ukinuti članstvo u strankama, korupcija bi se prepolovila. Još bolje, ukinuti stranke.

  • Aca

    14. april 2015 | 13:00

    Izgleda da je najunosniji posao u Srbiji biti clan stranke !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA