VUČIĆ: Stvari u Srbiji polako dolaze na svoje mesto

Premijer se u Smederevu osvrnuo na niz gorućih državnih pitanja. Pročitajte šta je sve rekao

  • 5

Premijer Srbije Aleksandar Vičić izjavio je danas da će Tužilaštvo u skladu sa zakonom obaviti svoj posao u vezi sa istragom pada helikoptera u kojoj je poginulo sedam osoba i podvukao da za njega pad helikoptera nije afera, već tragedija, a da je afera izmišljena iz političkih razloga.

- U Tužilastsvu su svi materijali, i ono će u skladu sa zakonom obaviti svoj posao - rekao je Vučić u razgovoru sa novinarima u Smederevu upitan u vezi odgovornosti državnih funkcionera za pojedine događaje tokom godinu dana Vlade.

Vučić je rekao da za njega pad helikoptera nije afera, već tragedija, a da je afera izmišljena iz političkih razloga.

Za raziku od onih koji su se, kakao je rekao, sakrivali kada su se dešavale nesreće u Vojsci Srbije, on i sada kaže da je posao Vojske da pomogne narodu, da zaštiti građane i decu i da će to raditi i ubuduće.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Govoreći o plagijatima, Vučić je rekao da nije video nijednu sudsku presudu ni odluku Komisije koja potvrđuje da je reč o plagijatima, i da bi u tom slučaju i sam osudio takvo ponašanje, jer, kako je rekao, prezire lopovluk.

- Plagijat mora da bude dokazan. A predavanje o plagijatima su mi držali oni koji su sa mnom išli u školu, a od škole su imali veliki odmor - rekao je Vučić.

- Za mene su afere kada neko pljačka državu, a ne ako nekoga ne možete politički da podnesete, jer je uspešniji, pa morate da pronađete razloge za napad - istakao je premijer.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da efikasnost policije i njeni rezultati nikada nisu bili veći i da ga jedino brine što još nije razjašnjen napad na biznismena Milana Beka.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Vučić je u Smederevu rekao novinarima da su policija i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović neretko radili pod velikim pritiskom, ali da su, i pored toga, uspeli da reše ubistvo Tijane Jurić, pogibiju Luke Jovanovića na Brankovom mostu i druge slučajeve, kao i da otkrije ubice Nenada Opačića.

- Jedino što nismo uspeli da rešimo do sada, a mnogo toga iz prošlosti smo rešili, što je 15 godina stajalo, od slučaja Ćuruvija i mnogih drugih, uveren sam da ćemo rešiti slučaj Pantić. Ono što nismo uspeli do sada, srećom nije bilo sa smrtnim posledicama, ali me to veoma brine i to je jedini taj slučaj koji u tom smislu nije rešen, a to je napad na gospodina Beka - rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je zahvalan policiji i vojsci na ogromnom radu i trudu, posebno kada su elementarne nepogode u pitanju.

- Imaćemo požare sad na leto...I opet ću ja da preuzmem odgovornost, ja ću da ih pošaljem na svaku čuku da gase svako drvo, da ono ne bi zapalilo drugo drvo i tako vatra došla do sela i da ne bi negde deca stradala - rekao je on.

- Možda ću opet da budem odgovoran, ali to je posao države, da bude uz svoj narod, bez obzira na rizike. Uvek ćete da imate izgubljenih života, povređenih i ranjenih, to je život i taj posao to za sobom nosi", rekao je Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nije odustalo od smanjenja najviših plata u javnom sektoru, navodeći da ministri i poslanici imaju najniže plate u istoriji.

Foto: Tanjug/Irfan Ličina Foto: Tanjug/Irfan Ličina

- Mi smo upravo zato imali i onaj solidarni porez, kojim su oni koji imaju najviše plate u javnom sektoru bili najviše oporezovani. Nisam odustao od toga iako ne mogu da kažem da su ministri i poslanici srećni zbog plata koje imaju, pošto su najniže u istoriji - rekao je Vučić u razgovoru sa novinarima u Smederevu.

Sa druge strane, premijer smatra da mnogi drugi i dalje imaju visoke plate u državnom sektoru, posebno iznad 150.000 dinara, i da tu treba da se pronađue određeni način da se smanje, kako bi se pokazalo da zajednički sa ljudima podnose teret reformi.

- Nisu to velike uštede, ali je to iz ovog simboličkog ugla veoma, veoma značajno", rekao je Vučić i dodao da će se za to zalagati i da će se to i napraviti, ukoliko Ustavni sud to ne "sruši" svojom odlukom. Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je da očekuje otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU u junu, te da je jedino pitanje koje se trenutno postavlja - Kosovo.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Vučić je, na konferenciji za štampu u Smederevu, rekao da će uskoro u Briselu razgovarati sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

- Očekujem otavranje poglavlja u najkraćem roku i mislim da će to biti u junu, ako ne tad, onda najkasnije u septembru. To nije zbog toga što Srbija nije obavila svoj posao iz oblasti reformi, već je jedino pitanje koje se postavlja Kosovo - naglasio je Vučić.

On je objasnio da su, kad je reč o Kosovu, u pitanju uslovi koji se tiču energetike.

S tim u vezi je pomenuo jezero Gazivode, nad kojim kosovski Albanci traže većinsko upravljanje.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

On je podsetio da je dvadeset odsto tog jezera na teritoriji centralne Srbije, polovina dela koji se nalazi na Kosovu je na teritoriji opštine Zubin Potok, a druga polovina pripada opštini Srbica, te je upitao kako mogu da traže većinsko upravljanje.

Ovo je, kako je istakao, naveo da bi se znalo da se razgovara o teškim stvarima i uslovima u Briselu, gde nijedan razgovor nije prijatan sa Albancima pod patronatom Brisela.

- Nema ni lepo, ni slatko u Briselu - naglasio je Vučić.

Dalje je kazao da je dobio poziv za posetu Vašingtonu i Moskvi.

Foto: Foter/Flickr/mathrong Foto: Foter/Flickr/mathrong

Kada je reč o SAD on je ocenio da će ta poseta biti veliki podsticaj evrospkim integracijama Srbije i dodatno unapređenje bilateralnih odnosa.

S tim u vezi je pomenio da su SAD pomogle Srbiji na Kosovu u vezi više važnih pitanja, kako da zaustavimo potpunu otimačinu Trepče.

SAD nam, prema njegovim rečima, pomažu na različite načine kao kako da ekonomski razvijemo sever Kosova i druge delove naše zemlje. Oni su priznali nezavisnost Kosova, ali pomažu našim ljudima i sa nama imaju veoma konstruktivan razgovor, rekao je Vučić podvukavši da ne postoji za nas značajnija poseta.

On će, tokom boravka U SAD, kako je objasnio održati predavanje na univerzitetima Havard i Džon Hopkins.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas, sumirajući prvu godinu mandata vlade koju vodi, da su pokrenute veoma ozbiljne, temeljne i odgovorne ekomske reforme, koje su Srbiji otvorile sva vrata u svetu.

- Ne dajem ocene. I kada sam išao na fakultet, borio sam se za najvišu ocenu, za desetku. Mnogo rada, truda i energije smo uložili, teške prilike smo zatekli i mnogo toga se dogodilo što je bilo teško za našu zemlju, od poplava, ukrajinske krize, mnogih drugih teških stvari -  rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Smederevu.

On je na pitanje kako bi ocenio godinu dana rada vlade i koju bi ocenu sebi dao, odgovorio da nije bilo lako, ali da misli da je pokazana velika posvećenost, ljubav prema zemlji i otaždbini i želja da se promene stvari.

Vlada je, dodao je, krenula u veoma ozbiljne, temeljne i odgovorne ekomske reforme što nijedna vlada nije uradila u prethodnih 25 godina i što joj priznaje ceo svet.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ono što nam otvara vrata svuda u svetu nije naša politička pozicija, to su samo ekonomske reforme i ne postoji nijedan stručni čovek u svetu koji to ne priznaje - podvukao je Vučić.

Srbiji se, dodao je, odaje priznanje za to, jer je, za razliku od nekih drugih zemalja, i bez pritiska spolja bila spremna i dovoljno snažna da krene u teške i bolne reforme, da bi za godinu, dve ili tri postala zdrava zemlja sa najvišim rastom u ovom delu regiona.

Suštinske reforme u školstvu i zdravstvu moraju da krenu 2016 godine, najavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je u razgovoru sa novinarima u Smederevu rekao da su do sada morale da se rade nužne promene i reforme kako bi se konsolidovale finansije u zemlji a da će 2016. godine krenuti prave, suštinske reforme u zdravstvu i školstvu.

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

On je ponovio da još jednom čestita prosvetnim radnicima na odluci o prekidu štrajka i najavio da će prosvetni radnici biti prvi, već do kraja godine, koji će osetiti boljitak u ekonomskom stanju zemlje. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sud, a ne Vlada Srbije, prodao "Avala film", koji je imao dug od 20 miliona evra, poručujući da država više ne treba da "održava mrtvace".

Vučić je u Smederevu poručio da su oni koji sada kritikuju privatizaciju "Avala filma" uništili sve u Srbiji, ali da pri tom nisu govorili da je "Avala film" bio u stečaju i da je imao dug od 20 miliona evra.

- Kakve to veze ima sa vladom? Sud je doneo odluku, a ne vlada. Hoćete da ukinemo sudove - upitao je premijer, dodajući da je u saradnji sa Kinotekom Ministarstvo uspelo da zaštiti filmski fond, tako da Srbija neće izgubiti filmove.

Vučić je dodao da će od prodaje "Avala filma" dobiti i grad, i Dunav osiguranje, da će se namiriti poverioci, kao i stari radnici.

Printskrin: Youtube/Košutnjak film, freeimages.com/mzacha Printskrin: Youtube/Košutnjak film, freeimages.com/mzacha

- Ajde da napravimo nešto što je zdravo, nemojte da održavamo više mrtvace, nema ptrebe za tim - naglasio je Vučić.

On je poručio da Vlada Srbije rešava pitanja dosadašnjih "gubitaša", koji su imali 120-150 miliona evra gubitka, a koji danas uredno plaćaju gas, komunalije, poreze i doprinose radnicima i sve druge obaveze.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas rekonstrukciju vlade, ne precizirajući kada će se to dogoditi, ali je naglasio da će ona biti završena za jedan dan.

On je, na konferenciji za štampu naglasio da će se, kada bude rekonstrukcije Vlade, videti zašto nije zadovoljan nekim ministrima, i dodao da se rekonstrukcija neće razvlačiti kao "španska serija".

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je istakao da traži odgovornost pre svega od sebe i svih ministara.

- Za mene je važno da vidimo kakvi su rezuzltati i kako smo uspeli. Naravno da će biti odgovornosti ministara čijim radom nismo zadovoljni i moja odgovornost u pravom smislu te reči - naglasio je Vučić.

On je istakao da, kada govori o svojoj odgovornosti, želi da ubrza procese, jer zna da je priča o padu helikoptera bila „smišljena“ zbog njega, jer je postojala namera da se iskoristi pogibija ljudi da se napakosti njemu.

Prema njegovim rečima, mnogi koji su govorili o ovoj tragediji u skupštini kritikujući vlasti, nisu ni zampatili ni ime žrtava, zbog čega je odlučio da preuzme odgovornost, da se "ne bi mučili da dođu do njega".

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Na kraju, moram da priznam da nisam razumeo o čemu se tu radi i kako je moguće da neko neku ljudsku tragediju pokušava da na taj način politički zlouptrebljava. Što se odgovornosti tiče bićete zadovoljni. Znam koliko sam odgovoran, kao i koliko rada i truda koji ulažem - poručio je premijer.

On je istakao da svaki dan radi vredno i da se ne bori za svoja „radnička prava“ i da to građani vide, kao i da rad donosi uvek velike rezultate.

- Vidim polako kako stvari dolaze na svoje mesto. To će ljudi znati dobro da cene - uveren je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je uveren da će druga visoka peć u Železari u Smederevu biti upaljena u roku od tri meseca.

Vučić je to rekao u razgovoru sa novinarima u Smederevu i dodao da se neće čekati na paljenje druge peći šest meseci kako je prvobitno bilo planirano.

On je dodao da će paljenje druge peći dramatično povećati privredni rast u zemlji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milos Pajsijevic

    25. april 2015 | 19:18

    Na stadionu Rajka Mitica kao primer. Smesno i tuzno

  • M

    25. april 2015 | 19:34

    U srbiji skoro nece biti sve ni blizu svog mesta

  • Tanja

    26. april 2015 | 01:09

    Moras hitno da radis na podizanju moralnih vrednosti kod naroda, socijalnim zapustenim sluzbama, na efikasnom pravosudju, kontrolama rada svojih organa jer evo uoravi moj prethodni spisak iz prethodnog komentara mogu da nastavim sa najnovijom vescu da su se deca igrala pored neobezbedjenog trafoa i da je dete stradalo, da su se klinci notevima izboli ispred skole, da nema novca za lecenje dece a osnovan je fond....Nema kontrole rada i pravih vrednosti u zemlji jer se i dugo sudi silovateljima i ubicama i onima sto gaze po putevima.Dakl, socijalno, pravosudje, medicina, psiholoski rad, moralni i kulturni sadrzaji na Tv i u medijima.Ima posla pre Evrope jer nas ovskve niko i nece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA