Dačić: Srbija mora da bude dovoljno velika da je svi poštuju!

- Srbiju u budućnosti vidim kao modernu, ekonomski razvijenu, evropsku i uspešnu zemlju, ali i kao zemlju koja više sebi ne može da priušti “romantičarske snove o Istoku Zapada i Zapadu Istoka - rekao je potpredsednik Vlade Srbije

  • 6

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je krajnji cilj srpske vlade i diplomatije je Evropa u Srbiji i Srbija u Evropi - Srbija koja neće morati nikoga ni za šta da moli i koja rešava probleme.

 

On se obratio prisutnima na svečanosti povodom obeležavanja Dana srpske diplomatije  i podsetio da su temelji srpske diplomatije postavljeni uporedo sa izgradnjom srpske države, te danas Srbija ima 98 diplomatsko-konzularnih predstavništava i stalnih misija u svetu.

 

DAČIĆ GLASA ZA PODELU KOSOVA: Nikolić je zakasnio s platformom, kao i nuđenjem autonomije Albancima!

 

- Veliki Ilija Garašanin, ministar inostranih dela, pišući Načertanije postavio je dva uslova da jedna mala država, poput Srbije, opstane, razvija se i raste u burnim međunarodnim okolnostima: prvi je da ima korene, istoriju i tradiciju iz kojih može da crpi svoje razloge i motive, a drugi je dugoročan plan - rekao je Dačić.

 

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

 

Prema njegovim rečima, ti razlozi su opredelili ovu vlast da ustanovi Dan srpske diplomatije, koji imaju i diplomatije drugih zemalja.

 

- Mi hoćemo da podsetimo i nas i sve ostale da Srbija ima i korene i dugoročan plan, strategiju i alate koji je vode u budućnost - istakao je srpski šef diplomatije.

 

On je objasnio da je vlada Srbije ustanovila Dan srpske diplomatije u spomen osnivanja Knjaževske kancelarije inostranih dela Kneževine Srbije, osnovane 29. maja 1939. godine.

 

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

- Poruka je više nego jasna: današnja Srbija reformi i evropskog puta prati svoje korene iz 19. veka - rekao je Dačić.

 

MERKELOVA ĆE POHVALITI SRPSKE REFORME: Evo šta je premijer Srbije rekao o odnosima s Nemačkom

 

On je istakao da Srbiju u budućnosti vidi kao modernu, ekonomski razvijenu, evropsku i uspešnu zemlju, ali i kao zemlju koja više sebi ne može da priušti “romantičarske snove o Istoku Zapada i Zapadu Istoka”.

 

Srbija sebi mora, kako je naglasio, da obezbedi mesto uvažene i kredibilne države u svetu, da bude dovoljno velika da je svi poštuju, ali i da je se niko ne plaši, da bude oslonac čitavog regiona i zemlja koja probleme rešava dijalogom.

 

(Telegraf.rs / Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    29. maj 2015 | 13:45

    Dacic samo prica sta mora kao da nije u politici 30 godina.Sta si druze uradio u Srbiji koja je od svih bivsih republika najgora.

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    29. maj 2015 | 15:55

    Potrebno je samo malo vidovitosti i znanja i shvatiti da se moć seli na istok. ...evropa je u sve većoj krizi po mnogo osnova i ta kriza će biti sve veća--ostarela evropa

  • Miki

    30. maj 2015 | 09:24

    Makar da je promenio reci a on ih uzeo iz usta Obrenovica. To je za njega normalno. Juce Milosevic i protiv EU a danas juris u EU. Niko nas ne pita pravi komunisticki rezim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA