Nikolić: Ceo Balkan treba da bude u Evropskoj uniji!

Predsednik Srbije rekao je u Budvi da je Srbija potpuno spremna da započne razgovore o članstvu u EU, ali i da to nije samo tehničko, već i političko pitanje kada će se otvoriti poglavlja

  • 2

Nakon plenarne sednice Samita "Brdo - Brioni", u Budvi, predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, rekao je da Evropska unija treba da se vrati na nivo proširenja i dobrosusedskih odnosa.

- Oseća se zamor kod pojedinih država članica EU od daljeg proširenja, ali Unija ne bi bila potpuna bez zapadnog Balkana.  Najviše se raduje ona država koja potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer misli da je stao na šine, ali čak ni ako ste na šinama to ništa ne znači ako je voz stao.

Nikolić je preneo, da su se učesnici Samita u Budvi složili oko toga da čitav prostor Balkana treba da bude u EU.

ALBANSKI TERORIZAM JE ZLOČIN, A NE URBANA GERILA: Ovo je Nikolić u LICE rekao liderima Balkana i EU! (FOTO)

Nikolić je rekao i to da Srbija nije napravila ni ekeonomsku ni političku krizu EU, i istakao da treba zaboraviti na novac, jer ga region ne traži u meri u kojoj ga Evropa nema, niti je Evropa dužna da nekome da novac.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

GRMI BUDVA: TOMO TI SI NAŠ PREDSEDNIK! Evo šta su Crnogorci UZVIKIVALI Nikoliću! (FOTO)

- Članstvo u Eu znači mnogo više od novca. Ukoliko treba da ispunimo 35 poglavlja, od kojih je jedno jako teško i pitanje je kako će sve da prođe, može i Evropa ozbiljnije da razmišlja o nama, a ne da nam šalje činovnike koji će da gledaju samo za koliko poglavlja smo spremni, da li je skrining završen, da otvaramo poglavlja i da ih potom zatvaramo 10 godina. Čak ni ta poglavlja, što je formalnost, ne možemo da dobijemo, iako smo za pojedina potpuno spremni - rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je preneo da je dogovoreno da se uputi pismo predsedniku Saveta EU Donaldu Tusku da organizuje sastanak lidera Unije i regiona oko toga kako da "konačno ubedimo EU da ovo nije tehničko, već veoma političko pitanje, da se tiče budućnosti svih naših građana, a ne formalno činovnika da li ste ispunili neke uslove ili ne".

Predsednik Srbije sreo se i sa predsednicom Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović, i preneo nam utiske tog susreta.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović, AP/Tanjug/Lana Slivar Dominic Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović, AP/Tanjug/Lana Slivar Dominic

- Zadovoljstvo mi je što sam prvi put sreo novu predsednicu Hrvatske. Verovatno je i ona shvatila da je počinila u nekim izjavama greške koje su ispravljene. Ja nisam grešio jer nemam manir da komentarišem događaje u drugim državama - objasnio je Nikolić.

Nikolić još nije dobio zvaničan poziv od hrvatske koleginice da poseti Zagreb, ali kako je rekao ima nagoveštaja o saradnji dva kabineta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA