Srbi OSUĐUJU MASAKR U SREBRENICI i smatraju da Vučić treba da ode u Potočare!

38 odsto ispitanika reklo je da bi premijer Vučić trebalo da prisustvuje komemoraciji povodom 20-te godišnjice zločina u Srebrenici 11. jula, jer bi time dalje podstakao proces međunacionalnog pomirenja između Srba i Bošnjaka

  • 11

Premijer Srbije Aleksandar Vučić bi trebalo da prisustvuje komemoraciji žrtvama zločina u Srebrenici, smatra 64 odsto ispitanih građana Srbije, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Agencija Faktor plus.

Prema tom istraživanju, 38 odsto ispitanika reklo je da bi premijer Vučić trebalo da prisustvuje komemoraciji povodom 20-te godišnjice zločina u Srebrenici 11. jula, jer bi time dalje podstakao proces međunacionalnog pomirenja između Srba i Bošnjaka i otvorio prostor za dobrosusedske odnose Srbije i BiH.

SRBI SU MASAKRIRANI U SREBRENICI, A NE MUSLIMANI ODJEKUJE EVROPOM! Ovo je najnovija rezolucija u EU!

Njih 26 odsto, doduše, smatra da bi premijer trebalo da otputuje u Srebrenicu, ukoliko mu ne bude uskrađeno gostoprimstvo, dok 21 odsto njih smatra da Vučić ne treba da prisustvuje toj komemoraciji jer nema sličnih poteza sa bošnjačke strane.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Stav po tom pitanju nema 15 odsto ispitanih građana.

OVO SE ZAISTA KRIJE U REZOLUCIJI O SREBRENICI: Srbi će biti SILOVATELJI DEČAKA, Srbija u lancima, a umreće REPUBLIKA SRPSKA!

Inače, građani Srbije osuđuju srebrenički masakr, ne smatraju ga zločinom genocida, ali istovremeno prepoznaju dobru nameru u gestu premijera da putuje u Srebrenicu, pokazalo je istraživanje Faktora plus koje je predstavljeno na konferenciji za novinare.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Više od polovine ispitanika, 54 odsto, osuđuje masovni zločin iz jula 1995. u Srebrenici, 28 odsto je reklo ne, jer nije bilo zločina, dok je 18 odsto njih navelo da nema stav o tom pitanju.

Pema istraživanju, 70 odsto ispitanika je reklo da ne smatra da je zločin u Srebrenici zločin genocida, jer ne veruje presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, dok je 21 odsto njih reklo da veruje, jer je to potvrđeno tim institucijama.

- Građanstvo Srbije dosledno osuđuje srebrenički masakr, ne smtra ga zločinom genocida, ali istovremeno prepoznaje dobru nameru u gestu premijera da putuje u Srebrenicu. Doduše građanstvo bi moglo da razume i podrži odlazak premijera u Srebrenicu samo ako bi mu tamo bilo ukazano gostoprimstvo - rekao je politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

On je obijasnio da je istraživanje rađeno pre odluke švajcarskih vlasti da izruče ratnog komandanta muslimana Srebrenice Nasera Orića BiH i konferencije za medije koju je sinoć tim povodom održao premijer Vučić.

Na pitanje da li će, po njihovom mišljenju, predložena rezolucija o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN uticati na status Republike Srpske, 40 odsto je reklo da neće, jer RS je zasnovana na Dejtonskom sporazumu, koji je važeći i teško se menja.

Međutim, 36 odsto je reklo da hoće, i to negativno, dok je 20 odsto ispitanika navelo da nema stav.

Istraživanje je obavljeno putem telefona od 18. do 25. juna, a učestvovalo je 1.250 ispitanika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chicago

    26. jun 2015 | 14:01

    Beograd nije Srbija,pitajte malo i unutrasnjost pa ce te videti odgovore

  • Анти Антифа

    26. jun 2015 | 13:43

    Још једно "истраживање" у режији гаулајтера Србије Тонија Блера

  • Hmmm

    26. jun 2015 | 15:55

    Pa dali muslimani dolaze kad mi odrzavamo godisnjice za nase ubijene, sto su ih oni masakrirali, pa dokle cemo mi uvek da pazimo sta govorimo, i da postujemo tudje a ne svoje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA