Nemački mediji: Vučiću sve pohvale za politiku koju sprovodi!

Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, ocenjena je kao veoma uspešna, a Srbija je predstavljena kao faktor stabilnosti na Balkanu

  • 0

Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel, Beogradu, prva posle četiri godine, važi za signal podrške Srbiji - zemlji kandidatu za Evropsku uniju (EU), ocenjuju nemački mediji ovu posetu i navode da je Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, dobio pohvale za svoju politiku i da se, kada je reč o Srbiji, ukupno radi o napretku.

Merkel je u Beogradu potvrdila srpskom premijeru da "skoro sve radi ispravno, čak i pri škakljivim pregovorima sa bivšom srpskom provincijom Kosovo, čiju nezavisnost Beograd nije priznao", javila je nemačka televizija ARD o poseti Merkelove, prenoseći njene reči o srpskoj spremnosti za kompromis "kako bi se postigla trajna i stabilna situacija".

- Napredak za Srbiju - zemlju kandidata za EU - javila je ova televizija, ocenjujući da se nekadašnja nemirna zemlja predstavlja sada, u nesigurnim vremenima, kao faktor stabilnosti i pouzdani partner na Balkanu.

ALBANCI, MOŽETE DA ZABORAVITE VELIKU ALBANIJU, OD NJE NEMA NIŠTA! Evo kako je Angela Merkel udarila šamar Edi Rami!

- Privredne reforme koje je zemlja započela donose, do duše, bolne rezove u zaradama i penzijama, otpuštanja i zatvaranja nerentabilnih fabrika, ali takođe i redukovanje srpskog budžetskog deficita i rast - prenosi ARD.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Televizija navodi Vučićeve reči da tim merama "niko nije oduševljen ili zadovoljan", ali da će, "međutim, konačni rezultat biti puno bolji, nego sa lakim merama, poput zaduživanja".

- Grčka je naš prijatelj, ali mi smo izabrali jedan drugi put i ja sam ubeđen da će on dati dobar rezultat za Srbiju - prenosi ARD Vučićeve reči i dodaje da Srbija sada, međutim, ima još jedan problem.

- To je rastući broj izbeglica, pošto ljudi iz kriznih oblasti Sirije ili Afganistana u sve većem broju beže preko Balkana i tu je Srbija zemlja u tranzitu, gde oko 1000 izbeglica dnevno dolaze, izimeđu ostalog, preko Grčke - prenosi ARD i navodi da su te brojke iznenadile Merkelovu.

- ...To znači da mi i ovim zemljama ovde moramo pomoći - rekla je Merkelova u Beogradu, prenosi ARD i navodi da se Vučić zahvalio Mekrelovoj kao ključnoj figuri pri stabilizaciji odnosa na Balkanu.

- Mi ne zahtevao novac od Nemačke, a ni milostinju, već `know-how - prenosi televizija Vučićeve reči i navodi da sam Vučić u kabinetu ima dva nemačka eksperta i da uči nemački.

- U bivšoj Palati federacije naglasio je šef srpske Vlade svoju odlučnost za nastavak evropskog puta, a Merkelova je obećala da će mu pri tome pomoći - prenosi ARD i dodaje da je, ona, međutim ostavila otvorenim pitanje kada će Srbija moći da računa sa otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja.

VUČIĆ PORUČIO ANGELI MERKEL: Pravi ste prijatelj Srbije, uvek ste nam pomagali! (FOTO)

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Nemački mediji, takođe, javljaju da je Merkelova ovom posetom Albaniji, Srbiji i Bosni htela da pokaže da se, uprkos stanja u Grčkoj, Balkan ne sme zaboraviti, a kada je reč o Srbiji, ukazuju i na tradicionalnu povezanost Srba i Rusa i ističu da su na srpskim televizijama sinoćni termini bili posvećen poseti Merkelove.

Dnevnik "Rajniše post" piše, takođe, o podršci Srbiji i zahvalnosti Merkelove srpskom premijeru za stabilnost u regionu, kao i njenoj pohvali visoke spremnosti na kompromis Srbije u kosovskom pitanju.

List prenosi da je Vučić predstavio Nemačku kao najvažnijeg i najpouzdanijeg partnera i ponavlja da je on rekao da Srbija želi da uči od Nemačke.

- Balkan tone u siromaštvo, neperspektivnost i represiju - ocenjuje politički magazin `Špigl` situaciju na Balkanu i navodi da je Merkelova tokom svoje posete želela da razgovara o masovnom bežanju u Nemačku i sprečavanju toga, ali i da se postavi trendovima autoritativnog državnog vođenja, pri čemu se, pre svega, pominje Makedonija.

- Onaj ko u Makedoniji kritikuje vladu, živi opasno - piše ovaj uticajni magazin i navodi da se Makedonija od nekadašnjeg političkog primera zemalja nastalih na tlu bivše Jugoslavije, sa dolaskom šefa vlade Nikole Gruevskog, 2006. godine, pretvorila u nešto drugo. "On je pretvorio zemlju u autoritarnu državu sa mafija-strukturama", ocenjuje ovaj magazin.

SRBIJA JE NA NOGAMA - STIGLA JE NAJMOĆNIJA ŽENA SVETA: Vučić dočekao Angelu Merkel! (FOTO)

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

I nemački magazin "Štern" piše da o podršci koju je Merkelova iznela Srbiji, posebno, pri prevladavanju problema sa migrantima i navodi da će se ona danas susresti sa šefom države Tomislavom Nikolićem.

Poseta Merkelove Balkanu, odnosno, Srbiji, bila je tema i regionalne štampe, pa tako `Liberker naćrihten` piše o podršci Srbiji u rešenju problema sa izbeglicama koje pristižu iz kriznih područja Sirije i drugih zemalja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA