TAJNA SRPSKE FASCIKLE: Unuk bivšeg ruskog premijera otkriva šta se nalazilo u diplomatskim dokumetima njegovog dede!

- Veoma je važno raditi na Balkanu. Veoma je važno raditi u Srbiji. Posebno u Srbiji, deda je radio do poslednjeg dana života i ne krijem da je njegov uticaj na formiranje RHM bio ogroman - kaže Jevgenij Primakov mlađi

  • 0

Unuk bivšeg ruskog premijera, humanitarac i novinar Jevgenij Aleksandrovič Primakov, nasledio je od dede mnogo toga, pre svega ime, a pritom i veoma podseća na Jevegnija Maksimoviča Primakova, koji je prošlog meseca preminuo. Od dede je nasledio i strast prema Bliskom istoku, , ljubav i želju da pomaže ljudima u nevolji.

Naime, Primakov je bio glavni savetodavac unuku Jevgeniju  da pokrene projekat Ruske humanitarne misije (RHM). Ove nedelje nakon Palestine i Tadžikistana, Primakov je otvorio predstavništvo RHM u Srbiji. Ono što je posebno zanimljivo, od čuvenog dede, Jevgenij je nasledio i kutiju sa njegovom arhivom. U jednoj od njih je pronašao fasciklu, na kojoj je Primakov rukom napisao:  "Kosovo, Jugokriza, Bosna, stenogrami razgovora, Miloševićevo pismo, zaokret aviona, Haški tribunal."

GENOCID U SREBRENICI JE LAŽ KOJA OPRAVDAVA ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA U OLUJI: Ispovest FRANCUSKOG ŠPIJUNA zapalila je svet!

Evo šta je pisalo u dokumentima u "mističnoj fascikli".

- U fascikli je bilo mnogo dokumenata, uključujući i stenogram njegovog telefonskog razloga sa potpredsednikom SAD, Al Gorom, iz aviona koji je leteo nad Antarktikom. To je bilo 23. marta 1999. godine, tačno u 21 čas po moskovskokm vremenu, u trenutku kada je doneta odluka da se bombarduje Srbija. Čim je to saznao spustio je slušalicu, deda je naredio pilotu da prekine let prema Americi i da se vrati u Moskvu. Taj manevar se opisuje kao centralni događaj u roskoj politici. - priča unuk bivšeg ruskog premijera.

Foto: Profimedia/TASS Foto: Profimedia/TASS

Jevgeniji ipak kaže da se ključni "atlantski" zaokret zaokret Rusije dogodio tri godine kasnije, i to 9. januara 1996., kada je Jevgenij Primakov zamenio Andreja Kozirjeva  na mestu šefa diplomatij i zaustavio rusku kapitulantsku spoljnu politiku.

- Moguće je da su na Zapadu taj zaokret uočili tek u martu 1999. godine - kaže Jevgenij.

Jevgeniji nikada nije tražio pomoć svog dede, te je tako radio pod pseudonimom Jevgenij Sandro, a za odnos Rusije prema Srbiji kaže:

- Srbija je po mom mišljenju, za Rusiju najvažnije mesto u Evropi. Ko nam je ostao danas od pravih prijatelja? Samo Srbija. Mi vidimo da je Srbija sada na raskrsnici, ali ne želimo da utičemo da se ona okrene na ovu ili onu stranu. Srbija za nas nije neka daleka sestra koju pominjemo samo kada nazdravljamo za stolom. Ruski i srpski narod moraju konkretno da osete našu bliskost. Zato smo mi ovde da uradimo nešto za Srbiju - objašnjava Primakov i dodaje da će pitanje izbeglih i prognanih lica za RHM biti prioritetno.

PROCURELI TAJNI DOKUMENTI CIA: Amerikanci su posle TITA na čelo Jugoslavije hteli da dovedu čoveka kojeg su Srbi OBOŽAVALI!

Ističe da će se najviše posvetiti Kosovu, odakle Srbe istiskuju već decenijama, a pre svega enklave koje žive u izolaciji, kao i jug Srbije.

Foto: Wikimedia/U.S. Department of Defense Foto: Wikimedia/U.S. Department of Defense

- Nismo mi protiv Albanaca, ali znamo kome je pomoć više potrebna, i prznajemo, znamo ko nam  je draži.

Za početak, kaže Jevgeniji, pokrenuće nekoliko pilot projekata iračunaju na podršku Srpske pravoslavne crkve, a susret sa patrijarhom je to i potvrdio.

Jevgenij kaže da mu je deda preporučio regione u kome treba da pruža pomoć.

- Veoma je važno raditi na Balkanu. Veoma je važno raditi u Srbiji. Posebno u Srbiji, deda je radio do poslednjeg dana života i ne krijem da je njegov uticaj na formiranje RHM bio ogroman - kaže Jevgenij Primakov mlađi.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

-

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA